Angkatan Udara Malaysia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
MiG-29, salah satu jinis pesawat tempur buatan Ruslan yang dimiliki olèh TUDM.

Cithakan:Infobox Military Unit

Angkatan Udara Malaysia (asma resmi : Tentera Udara Diraja Malaysia, dipuncèkak TUDM) inggih punika cabang Angkatan Tentera Malaysia ingkang nggadahi tanggèl jawab ingkang operasi lan pertahanan wewengkon udara Malaysia. Wadya Udara Diraja Malaysia dipundiriakèn ing taun 1958 dados Wadya Udara Persekuthuan Malaya. Ing wanci punika TUDM mengoperasikèn sebuah kombinasi unik ingkang gayut pintèn-pintèn jinis pesawat udara modhèren buatan Amérika Sarékat, Éropah, lan Ruslan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Madègè lan eksistensi TUDM dados pengawal wewengkon udara Malaysia botèn kalèpas saking rerangkèn sèratan sajarah nagara Malaysia. Dipunwiwiti ing mangsa penjajahan Inggris ngantos mangsa sapunika.

Modernisasi TUDM[besut | besut sumber]

Gambar : Northrop RF-5E of the Malaysian Air Force 061006-F-1234S-079.jpg|thumb|left|Sebuah pesawat tempur intai taktis jinis Northrop RF-5E Tigereye buatan AS.]] Ing wulan Maret 2007, Wakil Perdana Menteri lan Menteri Pertahanan Malaysia, Najib Tun Razak, ngumumaken dateng publik manawi mangsa dinas aktif pesawat tempur MiG-29 ing jajaran TUD badhé ajeg dipunpertahanaken ngantos taun 2010. Lajeng ing taun ingkang sami, Najib Tun Razak ugi ngumumaken manawi hèlikopter Nuri (Sikorsky S-61A-4) badhé dinon-aktifkan wiwit taun 2012 lan badhé dipungantos déning hèlikopter Eurocopter EC725.[1] Wakil Panglima TUDM, Letnan Jenderal Bashir Abu Bakar, menyatakan padha médhia usai membuka acara Heli-Asia 2007, manawi tender pengadaan hèlikopter ingkang dipungantos Sikorsky S-61A-4 akan dimulai awal Juli 2008.[2]

Eurocopter EC725

Ing wulan Juni 2009, Panglima TUDM, Jenderal Azizan Ariffin, nyataaken kekarepan pihak TUDM manawi badhé nggantos pesawat tempur MiG-29 kaliyan pesawat tempur ingkang gadahi kabetahan manuver ingkang langkung lincah lan kabetahan nyerang lawan ingkang langkung saé manawi dipunbandingaken kaliyan pesawat sadèrèngipun.[3] ing Pameran Pertahanan Asia ke-12 taun 2010,[4] sampun dipunlampahi tepak asmani kontrak perjanjian pembelian 12 unit hèlikopter Eurocopter EC725 déning TUDM kanggé kabetahan operasi militèr.[5] Kaliyan kontrak perjanjian kasebut, pihak EADS selaku produsen Eurocopter EC725 sampun njanjiaken investasi senilai 100 yuta euro kanggé madegake punjer hèlikopter ingkang komprehensif ing Subang, Selangor dados akademi penerbangan, pelatihan, simulasi, lan dados fasilitas pemeliharaan, perbaikan, lan overhaul kanggé hèlikopter Eurocopter EC725, baik versi militèr utawi versi sipil.[6]

Organisasi[besut | besut sumber]

Ngantos pungkasan taun 1970an, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tasih ngginaaken sistem jenjang kepangkatan ingkang sami kaliyan AU Inggris (RAF).[7] Jenjang kepangkatan punika lajeng dipungantos kaliyan pola kepangkatan wadya dharatan. Pratélan kepangkatan ing wanci punika kalampahan ing TUDM inggih punika saged diounsebat ing ngandap punika, berurutan wiwit saking pangkat tertinggi ngantos ngandap .

Kepangkatan ngantos taun 1970[besut | besut sumber]

Flag Officer
(Perwira Tinggi)
Air Chief Marshal Air Marshal Air Vice Marshal Air Commodore - - -
Commissioned Officer
(Perwira Menengah)
Group Captain Wing Commander Aquadron Leader Flight Lieutenant Flying Officer Section/Pilot Officer Cadet Officer
Enlisted
(Bintara & Tamtama)
Warrant Officer I Flight Sergeant Sergeant Corporal Leading Aircraftman Aircraftman 2nd Class Aircraftman 1st Class

Kepangkatan ngantos taun 1990[besut | besut sumber]

Tamtama, Bintara, dan Perwira

  • Perajurit Muda (Recruit)
  • Laskar Udara II (Aircraftman 2nd Class)
  • Laskar Udara I (Aircraftman 1st Class)
  • Laskar Udara Kanan (Leading Aircraftman)
  • Koperal Udara (Air Corporal)
  • Sarjan Udara (Air Sergeant)
  • Flait Sarjan (Flight Sergeant)
  • Pegawai Waran 2 (Warrant Officer 2)
  • Pegawai Waran 1 (Warrant Officer 1)

Perwira

Cathetan suku[besut | besut sumber]