Analisis varians

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Analisis varians (analysis of variance, ANOVA) iku sawijining métodhe analisis statistika sing kalebu jroning cabang statistika inferènsial. Jroning literatur Indonésia métodhe iki dikenal kanthi manéka jeneng liya, kayata analisis ragam, sidik ragam, lan analisis variansi. Analisis iki minangka pangembangan saka masalah Behrens-Fisher, saéngga uji-F uga dianggo jroning panjupukan kaputusan. Analisis varians pisanan dikenalaké déning Sir Ronald Fisher, bapak statistika modhèrn. Jroning praktèk, analisis varians bisa arupa uji hipotesis (luwih kerep dianggo) utawa pandugan (estimation, mliginé ing babagan génétika terapan).

Sacara umum, analisis varians nguji rong varians (utawa ragam) adhedhasar hipotesis nol yèn kaloro varians iku padha. Varians pisanan ya iku varians antarconto (among samples) lan varians kaloro ya iku varians jroning saben conto (within samples). Kanthi idé iki, analisis varians kanthi loro conto bakal mènèhi asil sing padha karo uji-t kanggo loro waratan (basa Indonésia: rerata (basa Inggris: mean).

Supaya sahih (valid) jroning nafsiraké asilé, analisis varians nggantungaké marang papat asumsi sing kudu dikebaki jroning perancangan pacoban:

  1. Data mawa dhistribusi normal, amarga pangujian migunakaké uji F-Snedecor
  2. Varians utawa ragamé homogen, dikenal minangka homoskedastisitas, amarga mung dianggo siji panduga (estimate) kanggo varians jroning conto
  3. Saben conto silih bébas, sing kudu bisa diatur kanthi perancangan pacoban sing bener
  4. Komponèn-komponèn jroning modhèlé asipat aditif (silih njumlah).

Analisis varians relatif gampang dimodhifikasi lan bisa dikembangaké kanggo manéka wangun pacoban sing luwih rumit. Saliyané iku, analisis iki uga isih nduwèni gandhèngan karo analisis régrèsi. Akibaté, panggunaané jembar banget ing manéka bidang, wiwit saka èksperimèn laboratorium nganti èksperimèn periklanan, psikologi, lan kamasyarakatan.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Analisis_varians&oldid=833299"