Ronald Fisher

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
R. A. Fisher
R. A. Fischer.jpg
Lair (1890-02-17)17 Fèbruari 1890
Finchley Wétan, London, Inggris
Pati 29 Juli 1962(1962-07-29) (umur 72)
Adelaide, Australia
Padunungan Inggris
Australia
Bangsa Inggris
Alma mater Universitas Cambridge
Kondhang ing Fisher's fundamental theorem
Maximum likelihood
Fisher information
Analysis of variance
Fisher–Kolmogorov equation
Fisher's geometric model
Coining the term 'null hypothesis'
Fiducial inference
Fisher's exact test
Fisher's principle
Fisherian runaway
F-distribution
Bebungah Royal Medal (1938)
Guy Medal in Gold (1946)
Copley Medal (1955)
Linnean Society of London's Darwin–Wallace Medal (1958).
Karièr ngèlmiah
Babagan Statistika
Biologi evolusi
Genetika
Institutions Rothamsted Experimental Station
University College London
Cambridge University
CSIRO
Juru pamrayoga Sir James Jeans
F.J.M. Stratton
Mahasiswa dhoktoral C.R. Rao
D. J. Finney
Walter Bodmer
Mrabawani Leonard Darwin
Kaprabawan Joseph Oscar Irwin
A. W. F. Edwards
Georg Rasch
W. D. Hamilton
Oscar Kempthorne, Richard Dawkins
Cathetan
He was the father-in-law of George E. P. Box.

Sir Ronald Aylmer Fisher, FRS (17 Fèbruari 189029 Juli 1962) punika nimpuna statistika, tetanèn èkspèrimèntal, lan genetika kuantitatif asal Inggris. Ronald Fisher punika pamaring landhesan kanggé kathah aspèk salebetipun statistika modhèren, khususipun ing babagan statistika inferensi, ingkang nyinaoni téyori estimasi lan uji hipotesis. Panjenenganipun ugi dipuntepangi minangka tiyang ingkang saged manunggalaken kalih kutub perdebatan ing awal ngrembakanipun genetika modhèren: antawisipun kutub genetika kuantitatif lan genetika kualitatif (genetika Mendel).

Richard Dawkins, tokoh pandhukung neo-Darwinisme lan ateisme, nyebat panjenenganipn minangka "Pangganti Darwin paling ageng"[butuh sitiran], lan ahli sajarah statistika Anders Hald nyebat "Fisher punika satunggiling jénius ingkang kiyambakan nganggit dhasar-dhasar èlmu statistika modhèren".