Ambudhiwicī

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ambudhiwicī punika inggih salah satunggaling metrum kakawin.[1] Metrum punika minangka péranganing Wirama Atijagatī.[2] Gunggungipun wirama ing saben gatranipun inggih punika 13 (tiga welas) wanda.[2] Wondene guru laghu Wirama Ambudhiwicī inggih punika:

— — — | — U U | U U U | — — — | U utawi — — — | — U U | U U U | — — — | —[2]

utawi

— — — | — U U | U U — | U U — | U utawi — — — | — U U | U U — | U U — | —[1]

Miturut basa Sangskreta, Ambudhi tegesipun samodra/seganten/jalanidhi/jaladri/udadi/arnawa/udaya.[3]

Tuladha[besut | besut sumber]

Tuladhanipun Wirama Ambudhiwicī:

Lunghang kāla nŗpati tan alawas ring rājya,
prāptang śaka dwi gaja rawi bhadrang māsa,
ngkā ta śrī nātha mara ri tirib mwang sempur,
burwan sārsök yyalasika dinon lwangnyākwēh.[2]

Tegesipun:

Wekdal sampun kaliwat, sang Prabu sampun dangu wonten kedhaton,
warsa Dwigajarawi - 1282 Saka (1360 Masehi) sasi Bhadra,
wekdal punika sang Prabu tindak dhateng Tirib lan Sempur,
kathah sato kéwan salebeting wana punika dipunbedhag ngantos kathah ingkang pejah (Nāgarakŗtāgama pada 239).[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Zoetmulder, P.J. 1985. Kalangwan Sastra Jawa Kuno Selayang Pandang. Jakarta: Djambatan
  2. a b c d e Riana, I. Ketut. 2009. Kakawin Dēśa Warņnana uthawi Nāgara kŗtāgama, Masa Keemasan Majapahit. Jakarta: PT. Kompas Media Nusantara]
  3. Kapendhet dipundhuh tanggal 27 Maret 2011