Allan Hills 84001

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Meteorite

Mikrograf elektron kang ditemuni ning meteor ALH84001 kang nunjukaké anané struktur kang diduga dadi bakteri.

Allan Hills 84001 (biasané disingkat ALH 84001[1]) ya iku meteorit kang ditemukaké ning Allan Hills, Antarktika, nalika tanggal 27 Desember 1984 déning kelompok pencari meteorit Amerika Serikat saka proyek ANSMET. ALH 84001 diduga saka planet Mars. Nalika ditemukaké, meteorit iki duwéni massa (aboté) 1.93 kg. Ning taun 1996, NASA nyimpulaké manawa bisa wae meteorit iki ngandhut bakteri saka Mars. Wolung taun sawisé iku, NASA ngumumaké wara-wara penemuné bakteri asing kang ana ing permukaan meteorit kasebut.[2] Babagan iki esih dadi masalah, amarga ilmuwan liyané nuduh batu meteor kasebut wis terkontaminasi. Watu iki dikira-kira ngalami kristalisasi saka wewatuan cair kang wis ana kira-kira 4,1 miliar taun mbiyen.[3] Allan Hills 84001 dikira-kira asalé saka planet Mars nalika masané mars lagi "teles".

Nalika sasi September 2005, Vicky Hamilton saka University of Hawaii at Manoa njlentrehaké analisis babagan asal usul ALH 84001 karo nggunakaké data saka Mars Global Surveyor lan Mars Odyssey. Miturut analisis kasebut, Eos Chasma ning lembah Valles Marineris iku asalé meteorit kasebut.[4] Ananging, analisis kasebut ora nyakinaké.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Meteoritical Bulletin Database: Allan Hills 84001". 
  2. ^ Fossils of Martian bugs found on meteorite that landed on Earth 13,000 years ago, Mail Online, diakses 7 Juni 2010.
  3. ^ Lapen, T. J.; et al. (2010). "A Younger Age for ALH84001 and Its Geochemical Link to Shergottite Sources in Mars". Science 328 (5976): 347–351. doi:10.1126/science.1185395.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  4. ^ Birthplace of famous Mars meteorite pinpointed. New Scientist article. Diakses pada 18 Maret 2006.

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]