Alexandre Koyré

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Alexandre Koyré
Lair 29 Augustus 1892
Pati 28 April 1964
Kala Abad 20
Tlatah Filsafat Barat
Aliran Fenomenologi
Sajarahepistemologi
Karsa pokok
Sajarah Ilmu Pengetahuan
Filsafat Ilmu Pengetahuan

Alexandre Koyré ya iku wong filsuf ngèlmu kawruh Prancis ing abad 20.[1] Koyré mengajar di beberapa Universitas, di Paris, Amérika Sarékat dan di New School for Social Research di New York.[1] Salah sawijining sumbangan Koyré ya iku tulisané tentang Sajarah Ilmu Pengetahuan lan akèh tentang sajarah Filsafat.[1]

Riwayat Urip[besut | besut sumber]

Alexandre Koyré lair ing Taganrog, Rusia. Dhèwèké sinahu matematika lan filsafat ing Gottingen (Jerman) salah sawijiné ing Edmund Husserl.[1] nalika Perang Dunia I dhèwèké mlebu bala Prancis dadi sukarelawan, ing taun 1929 dadi docteur es lettres, lan sawisé ngajar ing Universitas Universitas Montpellier diangkat dadi direktur ing École pratique des hautes études, Paris. Banjur Perang Dunia II pindah marang Amérika Sarékat lan ngajar ing kana.[1]

Pemikiran[besut | besut sumber]

Ing jerone Sajarah Ilmu Pengetahuan kang ditulise, Koyré nekanake diskontinuitas. Hal iki dhèwèké nyatake ing batas revolusi-revolusi ilmiah ing abad 17 lan 18 dadi kritik marang Pierre Duhem (1861-1916).[1] ing pandangane, ngèlmu kawruh ora hal kang wujud kontinuitas, sebab sekabehne sebenere wis ana, lan ngèlmu kawruh ora kang wiwitan ngadepi fakta-fakta, nanging terusan saka ngèlmu kang sadurungé.[1] Ilmu kang wiwitan, upamané téyori Galileo Galilei ora hasil saka akal séhat terus dialihke marang téyori kanggo wiwitan, nanging ana fakta kang sedurunge wis ana.

Ing Pendulum Galilei, ketok yèn Koyre migunaaake kaprigelan matematika lan filsafate didadeake landasan mikir.[2] Misale ing Galilei kang nyelidiki yèn awak kang segar lan lemah mesti banjur tiba karo cara lan kecepatan kang béda.[2] Hal iki kekait kaliyan téyori Aristoteles yèn berat lan tinggi badan uga mempengarui kecepatan tibane. bisa dinerteni yèn téyori-téyori iki ora hal kang anyar kang senantiasa ana, nanging wujud diskontinuitas, sebab wis ana sadurungé.[2]

Prabawa[besut | besut sumber]

salah sawijining ilmuwan sajarah ngèlmu kawruh yang sangat terprabawa olèh Koyre ya iku Thomas Kuhn di Amérika Sarékat.[1]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h K. Bertens., Filsafat Barat Kontemporer Prancis, Jakarta: Gramedia, 2001
  2. a b c Dušan I. Bjelić., Galileo's pendulum: science, sexuality, and the body-instrument link, New York: State University of Nwe York Press, 2005