Alexandre Koyré

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alexandre Koyré
Lair 29 Augustus 1892
Pati 28 April 1964
Kala Abad 20
Tlatah Filsafat Barat
Aliran Fenomenologi
Sejarahepistemologi
Karsa pokok
Sejarah Ilmu Pengetahuan
Filsafat Ilmu Pengetahuan

Alexandre Koyré ya iku wong filsuf ilmu pengetahuan Prancis ing abad 20.[1] Koyré mengajar di beberapa Universitas, di Paris, Amerika Serikat dan di New School for Social Research di New York.[1] Salah sawijining sumbangan Koyré ya iku tulisane tentang Sejarah Ilmu Pengetahuan lan akèh tentang sejarah Filsafat.[1]

Riwayat Urip[besut | besut sumber]

Alexandre Koyré lair ing Taganrog, Rusia. Dhèwèké sinahu matematika lan filsafat ing Gottingen (Jerman) salah sawijine ing Edmund Husserl.[1] nalika Perang Dunia I dhèwèké mlebu tentara Prancis dadi sukarelawan, ing taun 1929 dadi docteur es lettres, lan sakwise ngajar ing Universitas Universitas Montpellier diangkat dadi direktur ing École pratique des hautes études, Paris. Banjur Perang Dunia II pindah marang Amerika Serikat lan ngajar ing kana.[1]

Pemikiran[besut | besut sumber]

Ing jerone Sejarah Ilmu Pengetahuan sing ditulise, Koyré nekanake diskontinuitas. Hal iki dhèwèké nyatake ing batas revolusi-revolusi ilmiah ing abad 17 lan 18 dadi kritik marang Pierre Duhem (1861-1916).[1] ing pandangane, ilmu pengetahuan ora hal sing arupi kontinuitas, sebab sekabehne sebenere wis ana, lan ilmu pengetahuan ora sing wiwitan ngadepi fakta-fakta, nanging terusan saka ilmu sing sadurunge.[1] Ilmu sing wiwitan, misale teori Galileo Galilei ora hasil saka akal séhat terus dialihke marang teori kanggo wiwitan, nanging ana fakta sing sedurunge wis ana.

Ing Pendulum Galilei, ketok yèn Koyre migunaaake keahlian matematika lan filsafate didadeake landasan mikir.[2] Misale ing Galilei sing nyelidiki yèn awak sing segar lan lemah mesti banjur tiba karo cara lan kecepatan sing beda.[2] Hal iki kekait kalian teori Aristoteles yèn berat lan tinggi badan uga mempengarui kecepatan tibane. bisa dinerteni yèn teori-teori iki ora hal sing anyar sing senantiasa ana, nanging arupi diskontinuitas, sebab wis ana sadurunge.[2]

Prabawa[besut | besut sumber]

salah sawijining ilmuwan sejarah ilmu pengetahuan yang sangat terprabawa oleh Koyre adalah Thomas Kuhn di Amerika Serikat.[1]

referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id) K. Bertens., Filsafat Barat Kontemporer Prancis, Jakarta: Gramedia, 2001
  2. ^ a b c (en)Dušan I. Bjelić., Galileo's pendulum: science, sexuality, and the body-instrument link, New York: State University of Nwe York Press, 2005


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alexandre_Koyré&oldid=1087981"