Albatros

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Manuk albatros
Kalamangsa: Oligocene–recent
Oligosèn–Saiki
Black-browed albatross.jpg
Albatros pundak biru (Thalassarche melanophris)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Subklas: Neornithes
Infraklas: Neoaves
Ordho: Procellariiformes
Famili: Diomedeidae
G.R. Gray 1840[1]
Genus

Diomedea
Thalassarche
Phoebastria
Phoebetria

Diomedeidae distribution.png
Sebaran populasi albatros, katuduhaké warna biru

Albatros, saka kulawarga Diomedeidae, manuk segara kang gedhé, kalebu ordho Procellariiformes. Manuk iki tinemu ing Samudra Antartika lan Samudra Pasifik iring lor. Manuk albatros tansah katon mabur ing awang-awang amarga carané mabur kang irit tenaga, kanthi nglayang tanpa ngobahaké suwiwi. Manuk iki mangan cumi-cumi, iwak lan urang. Albatros urip bebarengan kanthi wujud koloni, susuhé ana ing pulo-pulo kang mencil ing tengah samudra.

Spésiès[besut | besut sumber]

Cacah spésiès albatros watara 13 nganti 24 spésiès, kang kapérang dadi 4 genus, ya iku Albatros gédhé, (Diomedea), Albatros mollymawk (Thalassarche), Albatros pasifik-lora (Phoebastria), lan Albatros ireng (Phoebetria).[2] Ing abad 21, spésiès albatros kalebu ing pratèlan abang déning IUCN, kanthi cacah 19 spésiès bebaya cures lan kang loro gumantung konservasi[3].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Brands, Sheila (14 August 2008). http://www.taxonomy.nl/Main/Classification/51470.htm "Systema Naturae 2000 / Classification – Family Diomedeidae" Priksa gandra |archiveurl= (pitulung). Project: The Taxonomicon. Diarsip saka sing asli ing 16 June 2009. Dijupuk 17 February 2009. 
  2. Brooke, M. (2004). Albatrosses And Petrels Across The World Oèford University Press, Oèford, UK ISBN 0-19-850125-0
  3. IUCN, 2004. freeteèt=Albatross&modifier=phrase&criteria=wholedb&ta èa_species=1&redlistCategory%5B% 5D=alleè&redlistAssessyear%5B%5D=all&country%5B% 5D=all&aéuatic%5B%5D=all&regions%5B%5D=all&habitats% 5B%5D=all&threats%5B%5D=all&Submit.è=104&Submit.y=16 Red List: Albatross Species. Retrieved July 27, 2007.