Aileen Baviera

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Aileen Baviera
Aileen Baviera.jpg
Baviera speaks at the Maritime Security Symposium of the Development Academy of the Philippines, July 4, 2016
LairAileen San Pablo
(1959-Cithakan:NOMORBULAN-26)26 Agustus 1959
Manila, Philippines
PatiMaret 21, 2020(2020-03-21) (umur 60)
Manila, Philippines
BangsaFilipino
Alma materUniversity of the Philippines Diliman (BS, MA, PhD)
BojoJorge Villegas Baviera (d. 2018)
Anak3

Aileen San Pablo-Baviera (26 Agustus 1959 – 21 Maret 2020) iku sawijining ilmuwan politik lan sinolog Filipina. Dheweke minangka salah sawijining pakar China sing misuwur ing negarane.[1][2]

Karir[besut | besut sumber]

Ing Oktober 1979, Baviera pikantuk gelar Bachelor of Science in Foreign Service, cum laude ing Universitas Filipina . Minangka mahasiswa sajarah Cina modern ing Universitas Beijing, dheweke diijini nindakake riset ing China kanggo pisanan wiwit taun 1981 nganti 1983. Dheweke sinau basa Cina, nampa diploma saka Institut Bahasa Beijing lan lelungan menyang sisih lor lan kulon negara kasebut. Ing taun 1987, Baviera nampa gelar Master of Arts ing studi Asia, khusus ing China lan Asia Wétan. Doktor ing ilmu politik diterusake ing taun 2003.[3] Sadurunge manggon ing China, dheweke dadi wong kiwa, nanging nalika dheweke ana ing kono dheweke "sinau ngerteni lan nyingkiri propaganda politik sing cethek nalika aku weruh, Mao kaya Marcos".[4]

Saka 1980 nganti 1986, dheweke kerja minangka peneliti lan pelatih ing Institut Layanan Luar Negeri Departemen Luar Negeri. Nganti taun 1990, dheweke mulang ing Fakultas Ilmu Politik ing Universitas Filipina lan nganti taun 1993 minangka koordinator riset ing Pusat Sumber Daya Pembangunan Filipina-China. Saka Juni 1993 nganti Mei 1998, Baviera dadi kepala Pusat Hubungan Internasional lan Studi Strategis Institut Layanan Luar Negeri lan mulang paralel wiwit taun 1996 nganti 1997 ing Fakultas Ilmu Politik Universitas Ateneo de Manila.[3]

Wiwit Juni 1998 nganti Desember 2001, Baviera dadi Direktur Eksekutif Pusat Sumber Daya Pembangunan Filipina-China lan ing wektu sing padha nganti Juni 2005 Profesor Madya ing Pusat Asia Universitas Filipina. Wiwit September 2003 nganti Oktober 2009, dheweke uga dadi Dekan Pusat Asia. Wiwit Juli 2005, dheweke dadi profesor lengkap lan wiwit Juli 2010 pangareping editor kanggo Politik & Kebijakan Asia Organisasi Studi Kebijakan ing Washington, DC[3] Paling anyar,[when?] dheweke dadi presiden lan CEO saka Asia Pacific Pathways to Progress Foundation.[1]

Pati[besut | besut sumber]

Ing esuk tanggal 21 Maret 2020, Baviera tilar donya amarga radhang paru-paru sing disebabake dening COVID-19 ing Rumah Sakit San Lazaro, Manila.[1] Dheweke kena penyakit kasebut tanggal 12 Maret, nalika bali sawise melu konferensi keamanan ing Paris, Prancis.[2] Dheweke minangka salah siji saka rong delegasi Filipina - sing liyane yaiku Alan T. Ortiz - sing kena penyakit kasebut ing konferensi kasebut lan banjur tiwas.[5]

Dheweke randha saka Jorge Villegas Baviera, sing tilar donya ing 2018,[6][7] lan duwe anak telu.

Publikasi (pilihan)[besut | besut sumber]

  • Sikap lan Perilaku Politik Kontemporer Wong Tionghoa ing Metro Manila, 1994.
  • Keamanan Regional ing Asia Wétan: Tantangan kanggo Kerjasama lan Pembangunan Komunitas, 2008.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c Rappler: U.P. professor, China expert Aileen Baviera dies of coronavirus, 21 March 2020, abgerufen am 21. März 2020.
  2. a b Rappler: Aileen Baviera, 60: Her eyes were on China, her heart stayed with PH, 21. März 2020, abgerufen am 21. März 2020.
  3. a b c University of the Philippines: Aileen Baviera, abgerufen am 21. März 2020.
  4. Paddock, Richard C. (9 April 2020). "Aileen Baviera, Leading Philippines Scholar of China, Dies at 60". The New York Times. Dibukak ing 10 April 2020.
  5. Severino, Howie (2020-05-04). "Howie Severino: Remembering four friends, victims of COVID-19". GMA News and Public Affairs (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-05-12.
  6. "Dr. Aileen Baviera: Clear-eyed China watcher succumbs to COVID-19". GMA News Online. Dibukak ing March 22, 2020.
  7. Ramos, Mariejo S. "Esteemed UP prof and 'China watcher' succumbs to COVID-19". newsinfo.inquirer.net. Dibukak ing March 22, 2020.

Cithakan:COVID-19 pandemic in the Philippines