Agatha Christie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Agatha Christie
Agatha Christie plaque -Torre Abbey portret.jpg
Lair 15 September 1890
Torquay, Devon, Inggris
Pati 12 Januari 1976
Cholsey, Oxfordshire, Inggris
Pakarya Novelis
Gènre fiksi kriminal
Obahan sastra Masa Keemasan Fiksi Detektif
Situs jaringan
http://www.agathachristie.com

Agatha Christie ya iku penulis carita misteri sing paling terkenal lan pengarang sing karyanè paling payu[1]. Buku-bukunè wis kaedol luwih saka sak milyar eksemplar sing basa Inggris lan sak miliar manèh nganggo 45 basa asing (tekan 2003)[1]. Christie nerbitake luwih saka 80 novel lan sandhiwara teater[1]. Novel lan sandiwarane nyaritakake bab detektif lan misteri, akèh sing nyeritakake salah sawijining tokoh seriale, Hercule Poirot utawa Miss Marple[1]. Dhèwèké iku termasuk tokoh ing fiksi detektif amarga sukses ing genre fiksi detektif[1].

Biografi[besut | besut sumber]

Lair nganggo jeneng Agatha Miller, duwé anak jenenge Rosalind Hicks saka bojo pertama, ya iku Kolonel Archibald Christie, banjur pegatan taun 1928[2]. Nalika Perang Dunia II dhèwèké kerja dadi apoteker, pakaryan sing dadi prabawa ing karya-karyane, akèh paten-patennan nganggo racun ing caritane dheweke[2]. Desember 1926 dhèwèké ngilang sewelas dina lan dadi reribut ing pers. Dhèwèké akhire ditemokake ing hotèl ing kutha Harrogate, dhèwèké ngomong yèn dhèwèké kena amnesia sing disebabake gangguan urat syaraf sakwise ibune ninggal lan masalah bale wismane[2]. Taun 1930 dhèwèké daup karo Sir Max Mallowan, ahli arkéologi Inggris. Sandiwara panggunge "The Mousetrap" menang rekor minangka sandiwara paling suwe diputer ing London ya iku saka 25 November 1952 tekan seprene wis diputer luwih saka ping 20.000. Taun 1971 dhèwèké oleh gelar "Dame Commander of the British Empire"[2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)agathachristie.com
  2. ^ a b c d (en)[1]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Agatha_Christie&oldid=1107392"