Abdullah Harahap

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Abdullah Harahap
Lair (1943-07-17)Juli 17, 1943
Tapanuli Selatan
Basa Basa Indonésia
Bangsa Indonésia Indonésia
Suku Batak
Warga nagara Indonésia

Abdullah Harahap ya iku pawongan penulis novèl horor misteri ing Indonesia. Déwéké lair ing Sipirok, Tapanuli Selatan nalika 17 Juli 1943. Sadurungé nulis novèl horor misteri, dhèwèké uga nulis novèl roman percintaan, naging jenengé kaloka amarga novèl horor kang dikarangé.

Awal Karir[besut | besut sumber]

Kaya kisah sukses wong-wong Batak ing Kota wong Batak Batakvia alias Jakarta saiki, Abdullah Harahap ngawali karir awit isih jagong ing bangku SMU ing kutha Medan (1960) kanti nulis pira-pira carita cendak sarta puisi kang dimuat déning médhia cetak ing wilyah kono. Tahun 1963, dhèwèké pindah marang Bandung kanggo nerusaké studi ing IKIP (saiki UPI) sinanmbi nerusaké aktivitas nulis cerkak kang pernah mbanjiri pira-pira médhia cetak bisa iku kang terbit ing Bandung, Yogya, Surabaya, Medan, lan paling utama ya iku Jakarta (kang déning Abdullah Harahap dianggep kutha kang gedhékaké jenengé minangka penulis).

Ing tengah perjalanan kuliahé, AH nekuni profesi minangka jurnalis ing SK Mingguan GAYA lan GALA (cikal bakal SK Harian Galamedia), banjur dadi perwakilan tetep kanggo wewengkon Jawa Barat saka Majalah Selecta Grup (Selecta, Detektif & Romantika, Senang, Stop, Nova). Perjalanan karir minangka wartawan kang ditekuni AH suwéné seprapat abad luwih (1965-1995) nambah amba wawasan sarta kawruh AH minangka penulis novèl. Amerga wartawan, AH ora amung sekedar ngambah berita jumbuh tanggung jawab kang diembané, nanging uga manfaataké saben kesempatan kang ana kanggo nglakokaké riset marang panggonan tertentu kang dhèwèké kepingini kanggo novelé.

Riset kang dilakokaké déning Abdullah Harahap iki dirasa dadi salah sijiné keungulan kengerian kang diciptakaké ing novèl-novèl horor utawa misteriné. Dadi hororé ora amung wong medi penasaran kang sembarangan matèni wong-wong. Ana latar belakang budaya, dendam kesumat, malahan kerep sex minangka latar belakang muncul iblis iblis kang nebar teror.

Abdullah Harahap nekani banjur ijolan pikiran kanti tokoh masarakat ing kono, terutama kang kauripan padinan. Berhubungan karo alam mistis, bisa iku sak aliran putih utawa aliran ireng, tanpa nglibataké dhèwèké ingjeroné. Ilmu-ngèlmu ngendi banjur (jumbuh kebutuhan), dikembangaké dhéwé déning AH ing ngarep mesin tik utawa komputer jumbuh karo imajinasi AH kang dhèwèké kehendaki. Kacathet sekabèhané buku wis diterbitakan saka imajinasiné iku kanti jumlah sakiwa-tengené 60 judhul (Drama), 75 judhul (Misteri) lan 15 judhul Pulpen (Kumpulan carita cendek). Miangka ing antarané wis diangkat marang layar amba lan kang paling akèh marang layar kaca (TPI, SCTV, RCTI, lan Indosiar), bisa iku sajeroning wujud sinétron seri utawa FTV.[1]

Penerbit Paradoks[besut | besut sumber]

Tahun 2010, novèl-novèl lawas lan anyar Abdullah Harahap diterbitaké ulang déning Penerbit Paradoks (imprint Gramedia). Paradoks iki awalé diwangun kanggo nerbitaké ulang novèl-novèl horor Abdullah Harahap, sadurungé akhiré dibuka kanggo penulis kang liyané. Paradoksya iku salah sijiné penerbit mirunggan buku-buku misteri lan horor.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Misteri Perawan Kubur
  • Misteri Sebuah Peti Mati 1
  • Misteri Sebuah Peti Mati 2
  • Misteri Lemari Antik
  • Manusia Serigala
  • Manekin
  • Penunggu Jenazah
  • Misteri Kalung Setan
  • Sumpah Berdarah
  • Babi Ngepet
  • Dosa Turunan
  • Suara dari Alam Gaib
  • Bisikan Arwah
  • Pemuja Setan
  • Sumpah Leluhur
  • Penjelmaan Berdarah
  • Penghuni Hutan Parigi
  • Misteri Penari Topeng
  • Dendam Berkarat dalam Kubur
  • Penunggu Dari Kegelapan
  • Lukisan Berlumur Darah
  • Wajah-wajah Setan
  • Mahkluk Pemakan Bangkai
  • Kembalinya Seorang Terkutuk
  • Dalam Cengkeraman Iblis
  • Dendam di Balik Kubur
  • Roh dari Masa Lampau
  • Penjaga Kubur
  • Penghuni-penghuni Rumah Tua
  • Dendam Roh Jejaden
  • Pengemban Kutuk
  • Bercinta dengan Syaitan
  • Penghisap Darah
  • Pewaris Iblis
  • Sepasang Mata Iblis
  • Panggilan dari Neraka
  • Misteri pintu Gaib
  • Misteri Anjing Hutan
  • Arwah yang Datang Menuntut Balas
  • Perawan Sembahan Sétan
  • Tumbal Kalung Sétan
  • Pemuja Sétan
  • Manusia Penuntut Balas
  • Senggama Kubur
  • Misteri Alam Gaib[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. abdullah-harahap, (Kaunduh 16/2/13).
  2. abdullahharahap.wordpress.com, (Kaunduh 16/2/130.