Èlpiji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Truk kang lagi momot tabung gas Elpiji ing Singapura

Èlpiji, ing pocapan basa Indonésia akronim saka basa Inggris; LPG (liquified petroleum gas, harafiah: "gas lenga patra kang dicuwèraké"), ya iku campuran saka unsur hidrokarbon kang saka gas alam.[1] Kang ditambahi tekanan lan dimudhunké suhuné, gas malih dadi cuwèr.[1] Komponèn gas didominasi propana (C3H8) lan butana (C4H10).[1] Èlpiji uga ngadhut hidrokarbon ènthèng liyané kaya ta etana (C2H6) lan pentana (C5H12).[1]

Ing sajeroning kondisi atmosfer, èlpiji dadi gas.[1] Isi èlpiji ing wujud cuwè luwih sithik dibanhingké ing wujud gas kang aboté padha. Amarga iku èlpiji dipasarké ing wujud cuwè ing tabung-tabung logam bertekanan.[1] kanggo nyegah ekspansi panas (thermal expansion) saka cuwèran kang dikadhung, tabung èlpiji ora diisi kebak, mung sakiwa-tengené 80-85% saka kapasitas normal.[1] Rasio antara volume gas nalika nguap iku néka-néka manut isiné, tekanan lan temperatur, nanging racaké sakiwa-tengené 250:1.[1]

Miturut spesifikasi, èlpiji dibagi dadi telung pérangan, ya iku èlpiji campuran, èlpiji propana lan èlpiji butana.[2] Spesifikasi saben-saben èlpiji wis didaftaraké ning kaputusan Direktur Jendral Minyak lan Gas Bumi Nomor: 25K/36/DDJM/1990.[2] Èlpiji kang dipasarké Pertamina iku elpiji campuran.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h LPG(08 September 2011)
  2. ^ a b c LPG(08 September 2011)