Èlpiji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Truk kang lagi momot tabung gas Elpiji ing Singapura

Èlpiji, ing pocapan basa Indonésia akronim saka basa Inggris; LPG (liquified petroleum gas, harafiah: "gas lenga patra kang dicuwèraké"), ya iku campuran saka unsur hidrokarbon kang saka gas alam.[1] Kang ditambahi tekanan lan dimudhunké suhuné, gas malih dadi cuwèr.[1] Komponèn gas didominasi propana (C3H8) lan butana (C4H10).[1] Èlpiji uga ngadhut hidrokarbon ènthèng liyané kaya ta etana (C2H6) lan pentana (C5H12).[1]

Ing sajeroning kondisi atmosfer, èlpiji dadi gas.[1] Isi èlpiji ing wujud cuwè luwih sithik dibanhingké ing wujud gas kang aboté padha. Amarga iku èlpiji dipasarké ing wujud cuwè ing tabung-tabung logam bertekanan.[1] kanggo nyegah ekspansi panas (thermal expansion) saka cuwèran kang dikadhung, tabung èlpiji ora diisi kebak, mung sakiwa-tengené 80-85% saka kapasitas normal.[1] Rasio antara volume gas nalika nguap iku néka-néka manut isiné, tekanan lan temperatur, nanging racaké sakiwa-tengené 250:1.[1]

Miturut spesifikasi, èlpiji dibagi dadi telung pérangan, ya iku èlpiji campuran, èlpiji propana lan èlpiji butana.[2] Spesifikasi saben-saben èlpiji wis didaftaraké ning kaputusan Direktur Jendral Minyak lan Gas Bumi Nomor: 25K/36/DDJM/1990.[2] Èlpiji kang dipasarké Pertamina iku elpiji campuran.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h LPG(08 September 2011)
  2. a b c LPG(08 September 2011)