Yi Sun-sin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yi Sun-sin
Gambar:Statue of Yi Sunsin - Cropped.JPG
Ang rebulto ng admiral Yi na nakatayo sa gitnang Seoul.
Jeneng Koréa
Hangeul 이순신
Hanja 李舜臣
Alih Aksara sing disampurnakaké I Sun-sin
McCune–Reischauer Yi Sun-shin
Courtesy name
Hangeul 여해
Hanja 汝諧
Alih Aksara sing disampurnakaké Yeohae
McCune–Reischauer Yŏhae
Janeng anumerta
Hangeul 충무
Hanja 忠武
Alih Aksara sing disampurnakaké Chung-mu
McCune–Reischauer Ch'ung-mu

Yi Sun-sin (lair 28 April 1545 – tilar donya 16 Desember 1598 kanthi umur53 taun) adalah seorang tokoh militer dan pahlawan nasional Korea.[1][2][3][4] piyambakipun inggih punika tokoh ingkang gadahi jasa ingkang numpas sèrbuan pasukan Jepang ingkang nginvasi ing Perang Tujuh Tahun ing masa Dinasti Joseon.[3] Salah satunggaling kontribusipun ing bidang militer Korea inggih punika ginaakèn kapal perang berlapis besi ingkang agèng ing donya ingkang kabèntuk kura-kura ingkag dipunasmani Gobukseon.[4] ngantos sak punika Yi dipunanggap dados tiyang pahlawan bangsa Korea ingkang agèng amargi kesetiaan, taktik lan kegigihanipun ing pèrang.[4] Yi Sun-sin wafat ingusia 54 taun ing tahn 1598 tepat sak sampunipun kemenanganipun ing pungkasan Perang Tujuh Taun.[4] ingm 7 taun masa perang punika, Yi Sun-sin memenangkan ingkang katahipun 23 kali pertempuran ing laut tanpa kalah.[4] piyambakipun dipunparini gelar Chung Mu Gong utawi Pahlawan Kesetiaan lan Pengabdian.[4]

Kauripan ingkang wiwit[sunting | sunting sumber]

Yi Sun-sin kalahir ing tanggal 28 April 1545 ing Geoncheondong, Hanseong dados putra ke-3 saking keluarga bangsawan. lan kakakipun kalibet ing pembersihan politik ing masa pemerintahan Raja Jungjong, ramanipun menika mandheg anggene madosi pekerjaan ingkang gegayutan kaliyan pemerintah. punika sekeluarga pungkasaning gantos ing Asan, panggenan asalipun keluarga ibu Yi, ing wanci kahanan perekonomian menika radi boten sae.

Putra bangsawan bangsawan ing masa punika, Yi Sun-sin dipundidik ing ajaran-ajaran Konghucu ing wiwit alit. piyambakipun nikah ing yuswa 21 taun lan dipunkaruniai 3 putra lan 1 putri. piyambakipun mutusake kangge mlebet ing bidang militer dipunwiwiti ing yuswa 22 taun menawi sejatosipun pilihan kasebut asing kangge keluarga ingkang langkung ningali kesusastraan dados tradisi.

Wiwite karir militer[sunting | sunting sumber]

Ing yuswa 28 ing taun 1572, Yi ngelampahi ujian bidang militer. ing ujian punika, Yi dawah saking jaran lan sikil kiwanipun patah. Sekawan taun saklajengipun sak sampune prekawis punika , Yi ugi nyobi malih ngelampahi ujian kasebut, lan ing yuswa 32 taun piyambakipun kasil lulus.

Wiwitan piyambakipun gadahi tugas dados perwira lan dipuntepang sifat teguh lan boten tepang kompromi ingkang ngelampahi prinsip-prinsipipun. sak punika ngakibataken karir ingkang wiwit Yi tersendat dipunsebapaken katah atasan ingkang boten remen kaliyan tindak tanduk ingkang tegas lan disiplin. ing wanci dinten, menika nate nyobi nyopot saking posipun gadahi tugas amargi nolak dherek partisipasi ing kegiatan atasanipun ingkang piyambakipun anggap boten leres pungfkasanipun piyambakipun dipunturunaken dados prajurit kelas ngandap amargi fitnah tiyang perwira sanes ingkang boten remen kaliyan piyambakipun . ananging mekaten, njelang kedadosan ingkang wiwit Perang Tujuh Tahun ing pundhi Jepang badhe nyerbu Joseon, piyambakipun angsal kenaikan pangkat dados Komandan Stasiun Angkatan Laut Kiri Jeolla berkat rekomendasi saking Perdana Menteri Ryu Seong-ryeong. C Yi ing jaman alit lan piyambakipun sampun mangertosi bakat kepemimpinan ingkang dipungadahi.


Sak sampune njabat dados komandan angkatan laut, Yi tugas mbenahi Angkatan Laut Joseon kaliyan memperbaiki sistem administrasi, ningkataken mutu persenjataan serta mendidik para pelaut. piyambakipun ugi ngerampongake pengkonstruksian Kapal Kura-kura namung setunggal dinten sak derenge Jepang ndarat.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Steven, Mark A (2000). Merriam Webster's-Collegiate Encyclopedia. Merriam Webster, Inc , Springfield, Massachusetts. ISBN 0-87779-071-5.
  2. ^ (en)Life of Admiral Yi Sun-sin, yisunsin.prkorea.com. Diakses 19 Nopember 2012.
  3. ^ a b (en)Admiral Yi Sun-sin - A Korean Hero , koreanhero.net. Diakses 19 Nopember 2012.
  4. ^ a b c d e f (en)About Yi Sun-sin, koreanhero.net. Diakses 19 Nopember 2012.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yi_Sun-sin&oldid=835314"