Wimbledon (turnamèn tènes)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wimbledon (basa Inggris: The Championships, Wimbledon) iku sawijining turnamèn tènes pinunjul sing dianakaké jroning mangsa watara rong minggu ing sasi Juni utawa Juli saben taun. Turnamen iki dianakaké ing lapangan suket lan minangka salah siji saka papat turnamèn Grand Slam.

Turnamèn iki dianakaké sepisanan ing taun 1877 déning All England Lawn Tennis and Croquet Club ing Wimbledon, London, wektu kuwi mung ana pertandhingan nomor tunggal putra. Sabanjuré ing taun 1884, nomor tunggal putri lan gandha putra wiwit ditandhingaké. Kayadéné turnamèn Grand Slam liyané, Wimbledon mung kanggo para pamain amatir nganti éra "terbuka" diwiwiti ing taun 1968. Bab sing narik kawigatèn yakuwi ora tau ana juwara saka Britania Raya jroning nomor tunggal putra sawisé Fred Perry dadi juwara ing taun 1936, lan ora ana juwara saka Britania Raya jroning nomor tunggal putri sawisé Virginia Wade dadi juwara ing taun 1977.

Lapangan utamané, Centre Court dibuka ing taun 1922 lan nduwèni kapasitas 14.000 penonton. Lapangan utama liyané, Court No. 1, dibangun ing taun 1997 kanggo ngganti Court No. 1 sing lawas. Kapasitasé yakuwi 11.000 kursi. Kaloro lapangan utama iki mung dipigunakaké sajroning rong minggu turnamen saben tauné. Lapangan paling gedhé katelu, Court No. 2, dianggep minangka "lapangan angker" amarga wis akèh pemain top sing kalah jroning babak-babak wiwitan ing lapangan kasebut. Kapasitasé ana 3.000 kursi.

Pemenang paling akèh[sunting | sunting sumber]

Nomer Pemain Gunggung
Tunggal putra William Renshaw 7
  Pete Sampras 7
Tunggal putri Martina Navrátilová 9
Ganda putra Todd Woodbridge 9
Ganda putri Elizabeth Ryan 12
Ganda campuran Elizabeth Ryan 7
Gelar terbanyak (seluruh nomor) Billie Jean King 20
  Martina Navrátilová 20

Trivia[sunting | sunting sumber]

  • Rata-rata 42.000 bal tènes dipigunakaké lan 650 pertandhingan dimainaké ing turnamen tènes taunan ing Wimbledon

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Gallery[sunting | sunting sumber]