Weimar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang Peta
Lambang Weimar Lokasi Weimar ing Jerman
Data dhasar
Negara bagian: Thüringen
Status: Distrik kota
Ketinggian: 208,6 m di atas permukaan laut
Wilayah: 84,26 km²
Penduduk: 64.594 (31 Desember 2005)
Kepadatan penduduk: 767 jiwa per km²
Kode pos: 99401 - 99428 (lama: 5300)
Kode telepon: 03643

Taubach:036453

Pelat nomor kendaraan bermotor: WE
Alamat
balai kota:
Schwanseestr. 17
99421 Weimar
Situs resmi: www.weimar.de
Alamat e-mail: stadtverwaltung@
stadtweimar.de
Politik
Walikutha: Stephan Wolf (SPD)
Weimae Klasik*
Situs Warisan Donya UNESCO

250px|Balai kota
Negara Flag of Jerman Jerman
Tipe Budaya
Kriteria iii, vi
Referensi 846
Wilayah Eropa dan Amerika Utara
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1998  (Sèsi ke-22)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Patung Goethe dan Schiller di Weimar.

Weimar (ˈvaɪmaʁ) iku salah siji kutha kang ana ing Jerman. Kutha iki ana ing negara bagéyan Thüringen. Cacahe warga kang ana ing kutha iki kira-kira 62.000. Cathetan paling tuwa kutha iki asale saka taun 899.[1]

Weimar iku salah siji kutha budaya Eropa. Kutha iki dadi omahe wong-wong penting kayata Bach, Goethe, Schiller, lan Herder.

Kutha iki dadi panggon napak tilase para anggota intelligentsia Jerman wiwit Goethe ngalih ing Weimar nalika pungkasan abad ka-18. Pasareane Goethe, Schiller, lan Nietzsche ana ing kutha iki, semono uga arsip lan naskahe Goethe dan Schiller. Didelengi saka sajarah, miturut politik, negara Jerman ing antarane taun 1919-1933 asring diarani Republik Weimar, iku amarga konstitusi negara iki disusun dibentuk ing kutha iki. Ibu kota Jerman, wektu iku ana ing Berlin dianggep kakehan perkara.

Ing antarane taun 1945-1990, Weimar kalebu dhaerahe Jerman Timur. Nalika tanggal 9 Nopember 1918, Philipp Scheidemann saka Parte Sosialis-Demokratngumandhangake proklamasi negara republik.[2] Banjur negara republik iki dijenengo miturut kutha Weimar, panggon sidhang Majelis Nasional kang ngrumusake konstitusi. [2]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Weimar&oldid=833040"