Wasabi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wasabi
Wasabi (lukisan Iwasaki Kanen, 1828)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Brassicales
kulawarga: Brassicaceae
Genus: Wasabia
Species: W. japonica
Jeneng binomial
Wasabia japonica
Matsum.

Tanduran wasabi yaiku tanduran kang ana ing Jepang.[1] Tandhuran iki nduweni rasa pedhes, lan nyegrok ning irung. [1] Saliyane di tandur ing tegalan, wasabi uga bisa di tandhur ing banyu.[1] Wasabi asring digunakake kanggo bumbu ing masakan Jepang, kyata sashimi, sushi, soba, lan ochazuke.[2][1] Godhong, pang, lan rimpange ambune wangi, rasane pedhes, nanging beda karo pedhese lombok.[1]

Ing sajeroni tanduran wasabi iku ngandhut unsur kimia kang ndadekake rasa wasabi pedhes, tuladhane: isotiosianat utawa ing jeneng kimiane (6-methylthiohexyl isothiocyanate, 7-methylthioheptyl isothiocyanate, lan 8-methylthiooctyl isothiocyanate).[1] Unsur kimia iki nduweni sifat antimikroba kang isa nyegah cepet thukule bakteri.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Budidaya wasabi diwiwiti wiwit taun 1596-1615 ing hulu kali Abe, Utōgi, Prefektur Shizuoka. Ing wektu iku warga desa Utōgi njabut wasabi kang thukul liyar lan dielèh ing cedhak sumber banyu kang mapan ing Idōgashira. Budidaya wasabi ing Idōgashira dadi gawéyan mbudidaya wasabi kang pisanan ing Jepang. Asilé diwènèhaké marang Tokugawa Ieyasu kang urip ing Istana Sumpu. Miturut crita, Ieyasu seneng banget karo wasabi saka warga désa. Dhèwèké seneng banget amarga bentuké godhong wasabi lambang kulawarga klan Tokugawa. Miturut crita liya sumebaré wasabi ing Jepang diwiwiti ing tengah jaman EDo saka bibit tanduran wasabi kang ditampa déning Itagaki Kanshirō sabubaré ngajaraké budidaya shiitaké marang warga pedunung Utōgi.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wasabi&oldid=829872"