Tumbak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tumbak lan lading kang ditemukake ing Taman Nasional Mesa Verde, Amérika Sarékat.

Tumbak utawa lembing yaiku pusaka kang akèh tinemu ing tlatah donya karana peradaban mangsa, kautamakane saka pangawean lan ngawene kang luwih gampang. Tumbak uga kagolong pusaka kanggo ajag utawa perang, bageané kabagi dèning watang kang ndhuweni mupanggat kanggo cekelan lan mata utawa endhas tumbak kang lancip. Bebarengan kanthi piranti kampak tombak iku piranti (perkakas) kang digawe manungsa kang ana ing mangsa lan mlakune karo pakembangan pradaban mata tombak lan kampak kang asal usulé arupa balung utawa watu banjur diganti karo waja utawa logam kang luwih becik lan kuat.

Jeneng tumbak/lembing kang ora diuncalake[sunting | sunting sumber]

Tuladha dhaptar jeneng-jeneng tumbak) ing panjuru donya:

Tumbak/Lembing bisa diuncalake[sunting | sunting sumber]

Tumbak/lembing kang diucalake (lempar) yaiku ndhuweni wujud karo padha karo tombak ora diucalake, lan keton bedha na ing babagan pigunakane.Karana iku lembing (tombak kang diuncalake), bisa luwih enteng utawa satitik luwih enteng tinimbang kang ora diucalake. Ing Mangsa kang pakembang iki ana olahraga donya kang migunakake lembing utawa tombak yaiku jenengané ing basa Indésia lempar lembing (javelin throwing).

Jeneng-jeneng Tumbak/Lembing kang diuncalake[sunting | sunting sumber]

Thulada jeneng-jeneng tumbak kang bisa diuncalake ing panggunané :

  • Angon
  • Assegai
  • Ballam
  • Bandang
  • Bhala
  • Bilari
  • Budiak
  • Cateia
  • Chimbane
  • Contus
  • Do-War
  • Egchos
  • Enhero
  • Fal-feg
  • Falarica
  • Framea
  • Gravo
  • Golo
  • Granggang
  • Hak
  • Harpun
  • Hinyan
  • Hoko
  • Huata
  • Irpull
  • Ja-Mandehi
  • Jaculum
  • Jarid
  • Lembing
  • Jiboru
  • Kasita
  • Kamayari
  • Kan-Shoka
  • Kannai
  • Kapun
  • Kiero
  • Kikuki
  • Koveh
  • Koy-yung
  • Koyuan
  • Kujolio
  • Kuyan
  • Laange
  • Lance-Ague
  • Lama-pe
  • Mandehi liguje
  • Mahee
  • Makrigga
  • Makura Yari
  • Mkukt
  • Mongile
  • Mongoli
  • Mu-Rongal
  • Nage-Yari
  • Nandum
  • Nerau
  • Paralyser
  • Patisthanaya
  • Pelta
  • Pill
  • Pillara
  • Pilum
  • Plumbatae
  • Sang
  • Sangkoh
  • Sanokat
  • Saunion
  • Shail
  • Shanen kopaton
  • Siligis
  • Tombak pendek (atau tombak biasa)
  • Simbilan
  • Sinan
  • Sligi
  • Soliferrum
  • Spiculum
  • Su Yari
  • Sudanese lance
  • Tahr Ruan
  • Tao
  • Tawok
  • Telempang
  • Tepoztopilli
  • Te yari
  • Tirrer
  • Tjunkuletti
  • Tombak
  • Tschehouta
  • Tumpuling
  • Wainian
  • Wallunka
  • Wi-Valli
  • Zagaye

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tumbak&oldid=831221"