Tempuyung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tempuyung
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
ordo: Asterales
kulawarga: Asteraceae
Suku: Cichorieae
Genus: Sonchus
Species: S. arvensis
Jeneng binomial
Sonchus arvensis
L.

Tempuyung kuwi sawijining jenis tetanduran liar sing bisa urip ing papan kabuka, kudu kena surya. Tanduran kang nama latine Sonchus arvensis L duwèni warna ijo lan bentukè lonjong, pucukè lancip lan pinggirè ora rata. [1] Tempuyung duwèni khasiat akèh, yaiku radang payudara, bisul, darah tinggi, kandung kencing, kandung empedu batu, lan kencing batu. Ing njeronè godhong kuwi nduwèni kalium akèh.[2]. Gunanè kalium kuwi kang nggawè watu ginjal sing bentukè kalsium karbonat rusak, amarga kalium kuwi isoh nyingkirkè kalsium nggo nggabung karo senyawa karbonat, oksalat, utawa urat kang nggawè watu ginjal akhirè watu ginjal kuwi kegawa metu karo urinè[3].

Jinising[sunting | sunting sumber]

Akèh wujudè tetanduran iki, sing ron cilik jenengè lempung lan yèn ron gedhè dhuwurè tekan rong mèter kasebut rayana.[4]

Rasanè[sunting | sunting sumber]

Tempuyung uga salah sawijinè tetanduran sing duwèni golongan senyawa flavonoid. Ana pelitian sing nuduhkè yèn senyawa flavonoid mlebu golongan flavon tersubstitusi yaiku 7,4'-hidroksin flavon. Yèn menawa dirasakakè tempuyung kuwi rasanè pait lan atis.[1]

Manfaatè[sunting | sunting sumber]

Tempuyung duwè khasiat kanggo tamba[5]

Nama Liya[sunting | sunting sumber]

Gempur batu, galibug, jombang, jombang lalakina, lempung, lampenas, rayana, niu she tou (Cina).[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b www.iptek.net.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ www.centeralhealth.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ suaramerdeka.com(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  4. ^ www.pdpersi.co.id(Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ a b www.warintek.ristek.go.id(Dipuntingali tanggal 15 Mei 2011)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tempuyung&oldid=829708"