Taipei

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taipei
臺北
—  Munisipalitas  —
Kota Taipei
Taipei City · 臺北市

Flag

Seal
Nickname(s): Kota Azaleas
Berkas satelit Kota Taipei
Coordinates: 25°2′N 121°38′E / 25.033°N 121.633°E / 25.033; 121.633Koordinat: 25°2′N 121°38′E / 25.033°N 121.633°E / 25.033; 121.633
Negara Flag of the Republic of China Taiwan
Region Utara Taiwan
Dibentuk 1709
City seat Distrik Xinyi
District-divisions 12 distrik
Pamaréntahan
 • Type Pemerintahan Kota Taipei
 • Walikota Hau Lung-pin (KMT)
Wewengkon
 • Munisipalitas Cithakan:Infobox settlement/metric/mag
 • Water 2,7 km2 (10 sq mi)  1.0%
Populasi (Januari 2010)
 • Munisipalitas 2.606.151
 • Kapadhetan 0.96/km2 (2.5/sq mi)
 • Metro 6.870.357
  Peringkat ke-1 dari 25
Zona wektu CST (UTC+8)
Kode pos 100 – 116
Kodhe tilpun (0)2
Districts 12
Unggas Formosan Blue Magpie (Urocissa caerulea)
Bunga Azalea (Rhododendron nudiflorum)
Pohon Banyan (India laurel fig, Ficus microcarpa)
Website taipei.gov.tw (Basa Inggris)
Wilayah metropolitan (atau tiga-kota) dari Taipei termasuk Kota Taipei, Taipei County dan Kota Keelung.

Kutha Taipei (Hanzi: 台北市, hanyu pinyin: Táibĕi Shì, basa Minnan: Tâipak Chi) iku ibukutha sauntara Republik Cina sarta minangka kutha paling gedhé ing Taiwan. Akèh parusahan industri lan jasa klebu peralatan listrik lan elektronik, tekstil, logam, kapal, lan motor sing duwé kantor pusat ing kutha iki.

Kutha Taipei minangka munisipaliti khusus sing diatur sacara langsung déning pamaréntah pusat. Kutha iki ora klebu nanging dikubengi déning Kabupatèn Taipei, sing diatur minangka bagéan saka Provinsi Taiwan.

Walikutha Taipei sing saiki yakuwi Hau Lung-pin sing mengku jabatan walikutha wiwit taun 2006.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kawasan iki dikenal minangka dhataran cendhèk Taipei minangka omah saka suku Ketagalan sadurungé abad kaping-18. Suku Han Cina teka ing dhataran Taipei ing taun 1709. Taun 1895 wektu Qing kalah jroning Perang Jiawu nglawan Jepang, Taiwan kepeksa diserahaké marang Jepang lan dadi koloni. Kakaisaran Jepang sabanjuré ngadegaké kantor kagubernuran (總督府)ing Taipei. Kantor Gubernur iki sabanjuré sing dadi Kantor Kapresidenan (總統府) saiki. Sajroning 50 taun Jepang kuwasa nganti Jepang kalah jroning Perang Donya II lan kudu nyerahaké Taiwan marang Tiongkok sing wektu iku dikuaasani déning pamaréntah nasionalis Kuomintang. Sawisé perang sedulur antara kaum komunis lan kaum nasionalis rampung kanthi munduré Chiang Kai-shek menyang Taiwan, Taipei banjur didadaké ibukutha sauntara Republik China.

Dunung geografis[sunting | sunting sumber]

Kutha Taipei dumunung ing dhataran cendhèk Taipei, dikubengi déning pagunungan utamané ing sisih lor, wétan lan kidul-wétan. Titik paling dhuwur ing wilayah Kutha Taipei yakuwi pucuk Gunung Qixing (1120 meter).

Kali-kali ing kutha iki kabèh klebu jroning DAS Tamsui sing muarané menyang Selat Taiwan lan Segara China Timur.

Taipei nduwèni iklim sub-tropis kanthi suhu rata-rata 20 derajat Celsius sadawaning taun. Nanging, suhu paling cendhèk ing mangsa adhem bisa ngancik 6 derajat Celsius déné ing mangsa panas bisa nganti 34 derajat Celsius.

Pamaréntahan[sunting | sunting sumber]

Kutha Taipei dipérang dadi rolas distrik (區):

Hanyu Pinyin Hanzi Wade-Giles Tongyong Pinyin
Sōngshān 松山區 Sung-shan Songshan
Xìnyì 信義區 Hsin-yi Sinyi
Dàān 大安區 Ta-an Da-an
Zhōngshān 中山區 Chung-shan Jhongshan
Zhōngzhèng 中正區 Chung-cheng Jhongjheng
Dàtóng 大同區 Ta-t'ung Datong
Wànhuá 萬華區 Wan-hua Wanhua
Wénshān 文山區 Wen-shan Wunshan
Nángǎng 南港區 Nan-kang Nangang
Nèihú 內湖區 Nei-hu Neihu
Shìlín 士林區 Shih-lin Shihlin
Běitóu 北投區 Pei-t'ou Beitou

Kantor walikutha Taipei dumunung ing Distrik Xinyi sing arupa distrik sing tuwuh ngrembaka ing dekadé pungkasan dadi pusat komersial, pusat industri teknologi canggih lan pamaréntahan. Walikutha Taipei minangka jabatan sing populer lan dianggep minangka tiket kanggo karir pulitik sing mulus ing mangsa ngarep. Iki ditandhani kanthi penjabat walikutha Taipei kerep ngraih popularitas ora kalah adoh saka jabatan ing tingkat pusat.

Dewan Kutha Taipei iku badan legislatif dhaerah sing dadi wakil rakyat kanggo ngawasi mlakuné pamaréntahan. Dewan Kutha Taipei duwé anggota 49 saka 12 distrik sing dipérang dadi 6 dhaérah pamilihan lan 1 dhaérah pamilihan maya kanggo pedunung aborigin.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Kutha Taipei

Sacara umum, sistem transportasi ing Kutha Taipei katata kanthi apik lan perencanaan sing tumata.

Transportasi dharat[sunting | sunting sumber]

Sepur[sunting | sunting sumber]

Stasiun Sepur Taipei arupa stasiun sepur paling gedhé ing Taiwan. Taipei uga dadi papan tuwuhing sistem sepur sing pisanan ing Taiwan.

Stasiun sepur Taipei saliyané dadi stasiun sepur uga nduwèni fungsi minangka stasiun MRT lan uga sepur super cepet sing wis wiwit operasi awal taun 2007.

Transit cepet massal[sunting | sunting sumber]

Transit cepat massal (TCM) Taipei iku sepur ril ringan sing ngubungaké stasiun-stasiun ing jero kutha. Ora kaya sistem TCM ing kutha-kutha liyané ing donya sing ana ing ngisor lemah, TCM Taipei nduwèni ril ing ngisor lemah, ing lemah lan ril layang.

Sistem TCM Taipei nduwèni stasiun utama ing stasiun sepur Taipei. Wektu iki nduwèni 5 jalur rute sing ngubungaké Taipei karo kutha-kutha ing saubengé utamané sing dumunung ing Kabupaten Taipei.

Béa minimum kanggo TCM yakuwi NTD 20/wong lan maksimum NTD 65/wong.

Bus lan Taksi[sunting | sunting sumber]

Bus-bus ing Kutha Taipei nglayani rute jero kutha, antar kutha via jalan provinsi dan antar kutha via jalan negara.

Sistem bus dalam kutha dihubungkan dengan sistem TCM dengan perencanaan teratur seperti pembayaran yang dapat dilakukan dengan kartu pra-bayar TCM atau diskon biaya bus bila melakukan transit dari stasiun TCM.

Bus-bus antar kutha biasanya dilayani oleh perusahaan swasta yang dipusatkan di Stasiun Bus Pusat Kutha Taipei.

Taksi di Taiwan bercat kuning dan berplat dasar putih dengan tulisan merah. Biaya minimum taksi adalah NTD 70 untuk 1.5 meter pertama dan NTD 5 untuk setiap 300 meter serta NTD 5 untuk durasi 2 menit dengan kecepatan di bawah 5 km/jam.

Transportasi udhara[sunting | sunting sumber]

Kutha Taipei bisa diaksès liwat 2 bandhara:

Bandara Internasional Taoyuan let-é 40 menit lelungan dharat via dalan tol.

Transportasi Banyu[sunting | sunting sumber]

Taipei nduwèni plabuhan segara ing Keelung. Nanging plabuhan iki mayoritas nglayani peti kemas. Transportasi kali muncul mung minangka atraksi wisata nyusuri Kali Tamsui.

Atraksi[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Kutha Taipei

Cithakan:ROC divisions

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Taipei&oldid=821934"