Super Junior

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Super Junior

Latar wuri
Alias 슈주 (SuJu)
SJ
Asal #Alih Cithakan:Gendéra Koréa Kidul Seoul, Korea Selatan
Génré K-pop, C-pop, dance, R&B, trot
Taun aktif 2005–saiki
Label SM Entertainment, Avex Asia
Magepokan karo SMTown, Super Junior-K.R.Y, Super Junior-T, Super Junior-M,Super Junior-Happy
Situs wèb superjunior.iple.com
www.avex.com.tw/superjunior
avexnet.or.jp/superjunior
Anggota saiki
Leeteuk
Heechul
Han Geng
Yesung
Kang-In
Shindong
Sungmin
Eunhyuk
Donghae
Siwon
Ryeowook
Kibum
Kyuhyun

Super Junior (Koréa: 슈퍼주니어), utawa luwih dikenal SJ utawa SuJu (Super Junior) (Koréa: 슈주), yaiku salah sawijiné boyband kang asalé saka Seoul, Koréa Kidul. Cacahé anggota ana 13 yaiku Leeteuk, Heechul, Hangeng, Yesung, Kang-In, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Siwon, Ryeowook, Kibum, lan Kyuhyun. Super Junior kalebu salah sawijininé boyband paling gedhé ing ndonya. Album kang kaping pisan yaiku SuperJunior05 (TWINS), dirilis taun 2005. Nalika taun 2010, anggota kang aktif mung 10. 4 sing liyané, yaiku Hangeng ndhuwé masalah hukum karo SM Entertainment, kang njalari HanGeng metu saka Super Junior (saiki solo karier ing kancah hiburan Mandarin-POP). Kang-In metu taun 2011. Heechul metu sakwetara wektu amarga wajib militer, lan Kibum amarga nutukaké kariré ing seni peran. Nanging, anggota liyané isih nganggep menawa anggota-anggota liyané (Kangin, Kibum dan HanGeng) isih bageyan kaluwarga Super Junior.

Pre-debut[sunting | sunting sumber]

Kawit pungkasané taun 1990-an, agen bakat Koréa lan label rékaman SM Entertainment nganakaké audisi tahuan kanggo nemokaké bakat-bakat anyar kang bisa njangkepi suksèsé kelompok pop H.O.T, S.E.S, lan Shinhwa, sing wis suksès déning tatarané SM, Soo-Man Lee, ing pertengahan 1990-an. Black Beat lan M.I.L.K minangka anggota kelompok pisanan kang dirèkrut ing taun 2000 déning SM's Starlight Casting System ing Seoul. Taun 2001, pisanane SM Entertainment nganakaké casting audisi ing luar negeri lan nemokaké Han Geng ing Beijing, Han Geng dipilih saka telungèwu pelamar.[1] Isih ing taun 2001, Yesung ditemokake ing Seoul's casting system bareng kancané, Shindong, Sungmin lan Donghae uga kapilih dadi trainee sakwise tampil ing kontes kang disponsori déning SM. Taun 2002, Kang-In dan Kim Heechul direkrut bareng Kibum, kang ditemokaké ing Los Angeles. Siwon di-casting taun 2003 dan Ryeowook taun 2004, kang pungkasan ditemokaké lumantar Chinchin Youth Festival.[2] Pada taun 2005, Kyuhyun kapilih.

Ora suwé sakwisé boy band TVXQ debut ing taun 2003, berita ngenani rencana Lee kang durung kadadéyan yaiku nggawé boy band liyané, nyebar kanti cepet ing Internet. Wiwitané taun 2005, Lee ngonfirmasi berita lan ngumumaké manawa boy band kang cacahé rolas anggota bakal debut ing pungkasan taun 2003, lan promosi kelompok iki minangka "The Gateway of Stardom Asia."[3] Lee ngumumaké menawa anggota-anggota kelompok iki dipilih amarga rata-rata anggotané wis pengalaman minangka dadi aktor, MC, model, lan host radio sadurungé debut. Heechul dan Kibum pagawéyané saben dina dadi panglipur, lan anggota liyané wis tau tampil ing tv lan media.[4][5][6]

Sawetara wektu kelompok kuwi nduwèni jeneng O.V.E.R, saka singkatan "Obey the Voice for Each Rhythm" (Patuhilah Suara untuk Tiap Irama).[7] Nanging, sadurunge jeneng kuwi diresmèkaké, SM nyebut minangka Super Junior, sing asalé saka anggota sing isih nom yuswané nalika kaping pisan dadi SM trainee.[7] [2] Sawisé anggota-anggota mamèraké bakat sing béda antara siji lan liyané, perusahaan ngresmèkaké grup kuwi dadi Super Junior, generasi kaping pisan saka Super Junior.[2]

Super Junior 05 nganakaké pra-debut ing chanel Korea M-net 11 Sèptèmber 2005. Ing acara kuwi, dhéwéké nari kanthi gaya tarian hip hop. Dhéwéké nari tarian B2K. Han Geng, Eunhyuk, lan Donghae nari tarian saka lagune Usher, Caught Up. Nanging penampilané ora digiyaraké ing tv, nganti 16 Mei 2006 digiyaraké ing salah sawijiné bagéyan ing adicara Super Junior Show.

2005-2006: Proyek Super Junior[sunting | sunting sumber]

Super Junior 05 miwiti debut ing program musik SBS Online Songs surya kaping 6 Novèmber 2005, nggawé tembang kaping pisan, "TWINS (Knock Out)." Tembang digital kanthi "TWINS (Knock Out)", "You are the One", lan telung tembang tambahan kang dirilis online ing surya kaping 8 November. CD fisik dirilis ing minggu sakterusé, nanging album kang luwih jangkep, SuperJunior05 (TWINS), dirilis surya kaping 6 Dèsèmber 2005 minangka gantiné. Album pisanan payu nganti 28.536 kopi ing wulan kaping pisan saka debuté ing # 3 ing chart bulanan Dèsèmber 2005. [8][c] In that same month, they released "Show Me Your Love," a collaboration single with TVXQ. "Show Me Your Love" became the best-selling record of December 2005, selling 49,945 copies that month.[8] Ing wulan kuwi, kolaborasi tembang "Show Me Your Love," bareng karo TVXQ dirilis. "Show Me Your Love" dadi cathethan lagu kang paling laris ing Desember 2005, nganti payu 49.945 copy ing wulan kuwi.

Februari 2006, Super Junior 05 miwiti tontonan kanggo "Miracle", tembang kang kaping pindho promosi saka album debuté. "Miracle" yaiku tembang kaping pisan kelompok puncak # 1 ing chart musik online saka Korèa Kidul sarta tangga musik Thailand.[9] Ing pungkasané promosi kanggo "Miracle", SM Entertainment miwiti milih anggota anyar kanggo proyek kaping pindo Super Junior line-up, Super Junior 06. Perusahaan nyiapké daftar anggota pinilih kang lulus saka grup. Nanging, ora ana anggota kang ditokaké lan ditambahké anggota anyar. Kawit kuwi Proyek Line-up rampung, lan kelompok mung dikenal minangka Super Junior, tanpa pungkasan "05".[10][11]

2006-2007: Terobosan Sukses[sunting | sunting sumber]

Ing surya kaping 23 Mei 2006, SM Entertainment nambah anggota nomor telulas yaiku kyuhyun, kang ditemokaké lumantar kompetisi nyanyi ing taun 2005. Tembang "U" online dirilis bisa diunduh gratis wiwit surya kaping 25 Mei 2006 ing website resmi. "U" diundhuh luwih saka 400 ribu pangundhuh mung sawetara wektu limang jam lan ing pungkasané rilis, wis luwih saka 1,7 juta pangundhuh, nganti ngrusak server.[12][13] album fisik "U" kang cacahé telung lagu iki dirilis surya kaping 6 Juni 2006, ing pungkasan payu nganti luwih saka 81.000 unit.[14] KPOP dadi salah sawijiné lagu paling populer ing taun-taun iki. Hasilé #1 spot nganthi suwené lima minggu ing tingkat nomor loro saka ndhuwur ing program music Korèa.[15] Ing pungkasané taun, Super Junior nglumpukké 7 penghargaan. Lima penghargaan saka Korèa selatan kanthi nominasi penghargaan musik, kanthi gelar minangka Best New Group of 2006.

Sub-unit Super Junior kaping pisan , balada-menyanyi trio Super Junior-KRY, miwiti debuté ing surya kaping 5 November 2006 kanthi nyanyi lagu Hyena kang irah-irahané "The One I Love" ing program musik KBS Music Bank.[16] Sub - unit kaping pindho ing wulan Fèbruari 2007 kang diarani Super Junior-T. Kelompok kuwi ngrilis tembang kaping pisan kanthi irah-irahan "Rokkugo" ing 23 Februari 2007 lan debut performa ing Lagu-lagu Populer rong dina sakwisé kuwi.[17]

Album Super Junior kang kaping pindho direncanakaké bakal dirilis ing pungkasané taun 2006, nanging amarga mundhur jalaran alasan tertamtu, Don't Don durung dirilis nganthi 20 Sèptèmber 2007.[18][19] Telung ndina kawit dina pisanan dirilis, album offline Don't Don payu nganti 11.000 unit. miwiti debut minangka # 1 ing kabehé grafik offline. Sakwisé kuwi, sasi Sèptèmber penjualan album minangka # 1. 60.000 unit dikirim déning minggu pisanan rilis lan salinan tambahan dicetak.[20] Although Don't Don received rather bland reviews from critics, the album sold more than 160,000 copies by the end of the year, becoming the second best-selling record of 2007.[21][22] Senajan miturut kritikus Don't Don ditrima rada hambar, album iki payu nganthi luwih saka 160.000 eksemplar ing pungkasan taun, dadi nomor loro sing paling apik - cathetan penjualan 2007. Album iki uga suksès ing Taiwan; kuwi kagolong mecahaké rekor minangka album Korèa rèngking paling dhuwur ing G-musik Combo Billboard Chart, ngluwihi album TVXQ lan Shinhwa. Album Super Junior uga manggoni peringkat ndhuwur boy band Taiwan K Satu, kang album debut di # 6.[23][24]

Didukung dening pelepasan Don't Don, Super Junior dinominasikke ing 7 kategori kang beda-beda ing M.NET 2007/ KM Music Festival kang dianakake 17 November 2007. Super Junior menang ing telung kategori yaiku "Netizen Choice Award" lan "Mobile Popularitas". Grup uga menang ing nominasi "Best Artist of the Year" (Daesang), disebut minangka pengakuan tertinggi dari upacara dening wong akeh.[25] Super Junior nglumpukke rong penghargaan ing 14 Dèsèmber 2007 di 2007 Golden Disk Awards.[26] Senajan dikalehke dening SG Wannabe kanthi nominasi "Daesang", Super Junior menangke "Bonsang" lan "Popularity Anycall TPL Award", kang digiyarake dening media minangka kemenangane grup sakwise kasile Don't Don.[26]

2008-2009: Ing Njaba Korea[sunting | sunting sumber]

Ing Surya kaping 2 Oktober 2007, SM Entertainment mengumumaké sub-unit ketiga Super Junior, Super Junior-M, yaiku subkelompok kang ditujuaké kanggo pasar Cina [27][28] Sawetara wektu dibentuk sub unit singkat nggawé kontroversi antarané para penggemar lan managemen, Super Junior-M bisa suksès ing Cina.[29] yen konser ing Hong Kong grup iki nduweni kesempatan bisa payu tiket,[30] ing peringkat mingguan kanthi penampilan ing program-programe,[31] lan dadi kelompok kang dièngsemi lan paling akèh ngesahké kontrak ing China.[32] Amarga separo anggota ora ana ing Korèa, sub-unit kaping papat Super Junior dibentuk ing taun kang pada. Ngindari supaya ora ngilang saka kancah industri musik Korèa. Limang anggota saka Super Junior-T lan Yesung, nggawé subkelompok, Super Junior-Happy. Super Junior-Happy merilis EP "Cooking? Cooking!" ing 5 Juni 2008, lan promosi nganti surya kaping 7 Sèptèmber, kang mlaku nganti patang sasi. November 2008, Super Junior-T balik, minangka kelompok nyanyi ing Jepang, kang diarani SuperJunior-TxMoeyan; Moeyan ditambahké ing grup iki, kenya kang dikenal terkenal 2 kelompok komedi ing Jepang.[33] "ROCK & GO", Basa Jepang versi "Rokkugoh!!", debut ing # 19 di Oricon Charts Harian.[34] dan mlumpat ing # 2 telung dina sateruse.[35]

Tour gedhen-gedhenan kang kaping pisan Super Junior, Super Show, kang diwiwiti surya kaping 22 Februari 2008 ing Seoul.[36][37][38][f] The tour covered three countries and had shows on six different cities, including Bangkok, Shanghai, and Beijing.[28][37][39] Tur dianakaké ing telung negara lan ditujuaké ing 6 kutha kang beda, kayata Bangkok, Shanghai, lan Beijing. Wiwit 8 Juli - 9 Juli, 2008, Super Junior ngadakaké temu penggemar pisanan ing [[Jepang, Nippon Budokan ing Tokyo, minangka perayaan kanggo pambukaan Homepage Jepang resminé, kang diresmikake surya kaping 1 April 2008.[40] ing temu penggemar, tiket kang cacahé 12.000 payu mung itungan dina. Grup dikompilasi Jepang dirilis sedina sakwisé kuwi, irah-irahané "U / TWINS", kang njangkepi versi Jepangé "U" dirilis terbatas, kanggo njangkepi acara. Tembang muncak ing # 4 ing Oricon Jepang Daily Chart ing dina pisanan rilis, lan mudhun mung papan panggon kanthi itungan detik. STembang mecahké rekor anyar yaiku Tembang Korèa kaping pisan ing top 10 ing Oricon Jepang Weekly Chart.[41] 2 Agustus 2008, Super Junior ngrembakaake rute ing Genting Highlands, Malaysia, dadi salah sawijine tamu pemain ing MTV Asia Awards 2008 bareng-bareng artis internasional liyane kayata neRepublic dan Jabbawockeez.[42] Super Junior yaiku seniman SM kaping telu kang menang Artis Korea Favorite ing MTV Asia Awards sakwisé Kangta lan BoA, lan kelompok kaping pindho kang menang peghargaan sakwisé JTL ing taun 2008.[42]

Album kaping telu Super Junior, "Sorry Sorry", dirilis surya kaping 12 Maret 2009.[43] Judul album single, "Sorry Sorry" dirilis lantaran digital ing surya kaping 9 Maret 2009.[44] Ing wetara wektu kurang luwih seminggu sakwisé preorders diumumké, luwih saka 150.000 eksemplar pra-perintahnya.[45] Album "Sorry Sorry" pertama debut ing # 1 pada Hanteo Charts, lan payu luwih saka 29.000 eksemplar ing dina sepisan. Kaping pisan, Seo Taiji ngalahké rekor 25.000.[46] Promosi untuk album diwiwiti mulai Maret 13 kanthi kerja "Sorry Sorry" lan "Why I Like You" ing Music Bank.[47] Rong minggu sateruse, "Sorry Sorry" dadi nyayian nomor siji ing minggu kuwi ing program kang padha. [48] Ing 15 Maret, grup ing program musik lagu-lagu populer munggah nganti peringkat 14%, ing pungkasané taun kuwi.[49] Kawitane Maret-Mei, "Sorry SOrry"nglumpukke sepuluh # 1 penghargaan ing Korea, sakwise single sukses ing nasional lan internasional. [50][51] Sakwise sewulan dirilis, dadi album sing paling laris ing taun 2009 ing Korea Selatan. Sorry Sorry uga dadi hit komersial kang suksès ing negara-negara Asia liyané, kapilih dadi siji-sijiné grup kang makili Korèa ing luar negeri kang kaping pindho ing Golden Melody Awards tauané Taiwan. Sorry Sorry kalebu album Korèa kang paling laris ing Taiwan.[52]

Awal 2010 - Saiki[sunting | sunting sumber]

Sakwisé salah siji anggotané metu, yaiku hangeng utawa Hankyung kang luwih milih solo karier kanthi alesan manajemen artis S.M Entertainment ora adil, lan kahanan kesehatan kang kurang, Super Junior isih tetep nganjutaké konser super show 2. Sasi Mei 2010, Super Junior ngrilis album paling anyar yaiku "Bonamana" kang mung ana 10 anggota, yaitu: Leeteuk, Heechul, Donghae, Siwon, Sungmin, Shindong, Ryeowook, Yesung, Kyuhyun, Eunhyuk, amarga anggota liyané yaiku, Kibum luwih milih ing ndonya akting, lan Kangin melu wajib militer.[53] Agustus 2010 Super Junior miwiti konser ing luar negeri kanthi tema Super Show 3. Saiki Suju nembé waé ngetokaké album kang kaping lima yaiku kanthi tembang mr.simple. Cacahé anggota tetep 10 nanging saiki heechul resmi melu wajib militer, dadi anggota aktif saiki cacahé mung 9.

Anggota[sunting | sunting sumber]

Nama panggung Nama lahir Tanggal lahir Posisi Sub-Unit Status
Romanisasi Hangul Hanja
Leeteuk Park Jung-soo 박정수 朴正洙 1 Juli 1983 (umur 31) Leader, Vokalis, Dancer Super Junior T, H Aktif
Heechul Kim Hee-chul 김희철 金希澈 10 Juli 1983 (umur 31) Vokalis, Visual Super Junior T Sementara tidak aktif
Hankyung Han Geng 박정수 朴正洙 9 Februari 1984 (umur 30) Dancer, Vokalis Super Junior M Mengundurkan diri
Yesung Kim Jong-woon 김종운 金鐘雲 24 Agustus 1984 (umur 29) Vokalis Utama Super Junior KRY, H Aktif
Kangin Kim Young-woon 김영운 金永雲 17 Januari 1985 (umur 29) Vokalis Super Junior T, H Aktif
Shindong Shin Dong-hee 신동희 申東熙 28 September 1985 (umur 28) Dancer, Vokalis, Rapper Utama Super Junior T, H Aktif
Sungmin Lee Sung-min 이성민 李晟敏 1 Januari 1986 (umur 28) Vokalis Utama, Dancer Super Junior T, H, M Aktif
Eunhyuk Lee Hyuk-jae 이혁재 李赫宰 4 April 1986 (umur 28) Dancer Utama, Rapper Utama, Vokalis Super Junior T, H, M Aktif
Siwon Choi Si-won 최시원 崔始源 10 Februari 1987 (umur 27) Vokalis, Visual Super Junior M Aktif
Donghae Lee Dong-hae 이동해 李東海 15 Oktober 1986 (umur 27) Dancer Utama, Vokalis Super Junior M Aktif
Ryeowook Kim Ryeo-wook 김려욱 金厲旭 21 Juni 1987 (umur 27) Vokalis Utama Super Junior KRY, M Aktif
Kibum Kim Ki-bum 김기범 金起範 21 Agustus 1987 (umur 26) Rapper Utama, Vokalis - Tidak Aktif (Hiatus sejak 2009)
Kyuhyun Cho Kyu-hyun 조규현 曺圭賢 3 Februari 1988 (umur 26) Vokalis Utama Super Junior KRY, M Aktif

Galeri Super Junior[sunting | sunting sumber]

Prastawa kang Wigati[sunting | sunting sumber]

Kacilakan montor 19 April 2007[sunting | sunting sumber]

19 April, 2007 jam 12:20 KST, anggota Super Junior (Shindong, Eunhyuk, Kyuhyun lan Leeteuk) lan manajer loro-loronr ngalami kacilakan mobil. Sopire kelangan kendali, van njungkir ing sisih tengen nabrak trotoar.

Kyuhyun, kang lungguh ing mburi kursi kemudi nalika prastawa kuwi, rada parah kanthi patah tulang pinggul, pneumotoraks saka tulang rusuk, goresan lan memar. Kyuhyun ora sadar pirang-pirang dina sakwise kacilakan kuwi kadadeyan. Leeteuk kena goresan ing geger lan paraupane lan kudu dijait. Dheweke operasi lan kasil ngetokake pecahan kaca saka gegere. Geger lan paraupane Leeeuk kudu dijait cacah 170 jaitan.

Shindong dan Eunhyuk ora parah banget lan mulih saka rumah sakit 23 April 2007. Leeteuk dan Kyuhyun mari luwih cepet lan Leeteuk bisa mulih surya 30 April, 2007. Kyuhyun mulih rong sasi sakwise yaiku surya 5 Juli 2007.

Kesenian[sunting | sunting sumber]

Gaya Musik[sunting | sunting sumber]

Kabeh lagu kang dirilis Super Junior cacahe ana telung album studio lan siji singel fisik, kalebu kontribusi ing soundtrack drama. Kabeh anggotane diakui nduweni kontribusi suara kang beda-beda ing musike. Anggota kang diakoni nduwe suara kang apik yaiku Yesung. Senajan kabeh anggota nduwe suara kang apik. Yesung, Sungmin, Ryeowook, lan Kyuhyun diwenehi cap minangka vokalis kang mimpin grup. Sindong, Eunhyuk, dan Kibum minangka rapper utama grup. Dene Donghae, Heechul lan Leeteuk minangka kang ndukung vokal. Eunhyuk kanthi rutin nyumbang nulis musik rap ing grup.

Musik Super Junior kalebu musik pop Korea. Genre lagu-lagu iki biasane dicampur cabang instrumen elektronik kang beda, kanthi penekanan kang abot ing perkotaan kontemporer, tari pop, lan rap. Generic pop melodi luwih akeh digunakake ing SuperJunior05 (TWINS), dene R&B lan electronica beats sulty luwih akeh digunakake ing "Sorry Sorry".

Super Junior kerja bareng Jin Young Yoo, kang ngasilake lan ngatur kelompok promosi kawit debut single. Yoo uga dikenal ciptakake gaya SMP kang terkenal, genre kang nyakup infus kang imbang rock, R&B, dan rap, kanthi njangkepi unsur-unsur musik kayata gitar listrik, bass, lan instrumen perkusi kang beda.[54] Super Junior telah menonjol digunakan gaya SMP ini Don't Don.[55]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album[sunting | sunting sumber]

Lagu[sunting | sunting sumber]

EPs[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Super Junior's Chinese member, Han Geng", Daum, pp. 1. diaksès tanggal 2008-08-09. 
  2. ^ a b c www.super-junior.co.kr
  3. ^ Mimi. "Super Junior fans, "Do not increase members", Yonhap News, 2007-10-24, pp. 1. diaksès tanggal 2007-10-24. (Korean) 
  4. ^ Cithakan:Kr Sharp #2 Official Website
  5. ^ "Suju's Kim Kibum returns to acting after sixteen months", Paran, 2008-04-19, pp. 1. diaksès tanggal 2008-08-26. (Korean) 
  6. ^ "Korea's new powerful group of 2006--Super Junior", Sina News, 2006-12-29, pp. 1. diaksès tanggal 2007-08-13. (Chinese) 
  7. ^ a b minky. ""O.V.E.R" group--SJ's Previous Life", Baidu Bar, 2009-12-05, pp. 1. diaksès tanggal 2007-12-05. (Chinese) 
  8. ^ a b "Album Sales of December 2005", Recording Industry Association of Korea, pp. 1. diaksès tanggal 2007-10-16. (Korean) 
  9. ^ ""Miracle" tops Thai music charts", KBS News, pp. 1. diaksès tanggal 2007-09-27. 
  10. ^ "Kyuhyun Yahoo Search", Yahoo!Korea. diaksès tanggal 2007-12-15. (Korean) 
  11. ^ "Super Junior adds new member, transformed into 13-person super group", Sina News, 2006-05-24, pp. 1. diaksès tanggal 2007-12-14. (Chinese) 
  12. ^ "Super Junior《U》releases online, crashes server", Sina News, 2006-05-26, pp. 1. diaksès tanggal 2007-12-15. (Chinese) 
  13. ^ Super Junior AVEX Discography
  14. ^ "Album Sales of May 2007", Recording Industry Association of Korèa, pp. 1. diaksès tanggal 2007-10-16. (Korean) 
  15. ^ "Super Junior wins first award on SBS's Popular Songs", Sina, 2006-06-27, pp. 1. diaksès tanggal 2008-08-26. (Chinese) 
  16. ^ "Three members from Super Junior establish new group", Daily VC, 2006-10-27, pp. 1. diaksès tanggal 2008=08-26. (Chinese) 
  17. ^ "Super Junior forms six-member trot group", Sina, 2007-02-12, pp. 1. (Chinese) 
  18. ^ "Kim Heechul receives surgery on the 10th, SJ's new album release new year", Sina News, 2006-10-10, pp. 1. diaksès tanggal 2007-08-12. (Chinese) 
  19. ^ "Super Junior's second album "Don't Don" releases Sèptèmber 20", Newsen, 2007-09-14, pp. 1. diaksès tanggal 2007-09-14. (Korean) 
  20. ^ "New albums of September", Chosun News, 2007-09-28, pp. 1. diaksès tanggal 2007-09-28. (Korean) 
  21. ^ "Super Junior, SG Wananbe first and second place in 2007 album sales", Moneytoday, 2007-12-12, pp. 1. diaksès tanggal 2007-12-12. (Korean) 
  22. ^ "Album Sales of 2007", Recording Industry Association of Korea, pp. 1. diaksès tanggal 2008-01-15. (Korean) 
  23. ^ (ko) Mydaily.co.kr. Super Junior's "Don't Don" dominates Taiwan's music charts October 29, 2007. Retrieved October 29, 2007.
  24. ^ (ko) Avex.com.tw. Super Junior new album "The Second Hit" peaks at Taiwan's music charts November 2, 2007. Retrieved November 2, 2007.
  25. ^ ""Artist of the Year" Super Junior wins three awards", Moneytoday, 2007-11-17, pp. 1. diaksès tanggal 2007-11-17. (Korean) 
  26. ^ a b "SG Wannabe wins daesang at Korea's Golden Disk Award, idol group Super Junior wins most awards", Sina News, 2007-12-14, pp. 1. diaksès tanggal 2007-12-14. (Chinese) 
  27. ^ "Super Junior debuts today, Han Geng as group leader". Jinhua.cn. 2008-04-08. http://ent.jinghua.cn/c/200804/08/n921675.shtml. Retrieved 2008-04-08.
  28. ^ a b "SuJu to tour nine Asian countries". Hankooki.com. 2006-02-26. http://news.hankooki.com/lpage/sports/200802/h2008022618371891990.htm. Retrieved 2008-02-26.
  29. ^ "Korean group, Super Junior's perfect entrance", 022net, 2009-07-13, pp. 1. diaksès tanggal 2009-08-10. (Chinese) 
  30. ^ "SJ-M sends a tornado in HK for the first time", TOM, 2008-12-27, pp. 1. diaksès tanggal 2008-12-30. (Chinese) 
  31. ^ ""Stricly Come Dancing" achieves high ratings", Kzzj023, pp. 1. diaksès tanggal 2008-08-06. (Chinese) 
  32. ^ "Gillian Chung embarasses brand, SJ-M and Show Lo replaces", CCTV, 2008-08-18, pp. 1. diaksès tanggal 2008-08-21. (Chinese) 
  33. ^ "Comedy join forces, a Korean and Japanese collaboration", Sanspo, 2008-09-25, pp. 1. diaksès tanggal 2008-09-25. (Japanese) Archived from the original on 2008-09-28. 
  34. ^ "Oricon Daily Charts", Oricon, 2008-11-05, pp. 1. diaksès tanggal 2008-11-05. (Japanese) 
  35. ^ "Oricon Daily Charts", Oricon, 2008-11-08, pp. 1. diaksès tanggal 2008-11-12. (Korean) 
  36. ^ "Super Junior tries hard" (in Korean). Khan.co.kr. 2007-10-23. http://sports.khan.co.kr/news/sk_index.html?cat=view&art_id=200710232120033&sec_id=540301. Retrieved 2007-10-28.
  37. ^ a b "Super Junior's first tour begins in Seoul" (in Korean). Newsen.com. 2008-01-10. http://www.newsen.com/news_view.php?news_uid=197307. Retrieved 2008-01-10.
  38. ^ "One extra show added to Super Junior's first concert" (in Korean). Stoo.com. 2008-02-05. http://osen.stoo.com/news/view_02.php?code=220130&gisano=G0802050031. Retrieved 2008-02-05.
  39. ^ "Video: Super Junior has high popularity, will release their Chinese album" (in Chinese). Sohu.com. 2008-02-28. http://v.sohu.com/20080228/n255426011.shtml. Retrieved 2008-02-28.
  40. ^ "SuJu to hold fanmeeting in Japan's Nippon Budokan" (in Korean). Moneytoday.co.kr. 2008-04-01. http://star.moneytoday.co.kr/view/stview.php?type=1&no=2008040208481745906&outlink=1. Retrieved 2008-04-02.
  41. ^ "Super Junior breaks new record" (in Korean). My Daily. 2008-07-22. http://www.mydaily.co.kr/news/read.html?newsid=200807220854481133. Retrieved 2008-07-25.
  42. ^ a b "Rocking Hot Performers Revealed for 2008 MTV Asia Awards". MTV Asia. 2008=07-07. http://www.mtvasia.com/News/200807/07016197.html. Retrieved 2008-07-12.
  43. ^ "Super Junior release third album on March 16 after 1 year and 6 month hiatus" (in Korean). Newsen. 2009-03-02. http://www.newsen.com/news_view.php?uid=200903020835331002. Retrieved 2009-03-02.
  44. ^ "Super Junior's third album "Sorry, Sorry" full song to be released on the 9th" (in Korean). Newsen. 2009-03-06. http://www.newsen.com/news_view.php?uid=200903061528111002. Retrieved 2009-03-06.
  45. ^ "Over 150,000 copies pre-ordered for Super Junior's third album" (in Korean). Asia E. 2009-03-10. http://www.asiae.co.kr/uhtml/read.jsp?idxno=2009031008295879693. Retrieved 2009-03-10.
  46. ^ "슈퍼주니어 3집, 하루만에 3만장 판매…서태지 넘었다!" (in Korean). Mydaily. 2009-03-14. http://www.mydaily.co.kr/news/read.html?newsid=200903141100431131&ext=na. Retrieved 2009-03-14.
  47. ^ "Super Junior comes back with "Sorry, Sorry" after 18 months". SPN. 2009-03-13. http://spn.edaily.co.kr/entertain//newsRead.asp?sub_cd=EA21&newsid=01325126589622992&DirCode=0010201. Retrieved 2009-03-14.
  48. ^ "Super Junior wins No. 1 on Music Bank in just two weeks after comeback" (in Korean). JK News. 2009-03-27. http://ent.jknews.co.kr/article/news/20090327/7399444.htm. Retrieved 2009-03-27.
  49. ^ /news_read.jsp?news_id=N1000580965 ""소녀시대 나온다!" 시청률 제대로 끌어올리네" (in Korean). SBS News. 2009-04-23. http://news.sbs.co.kr/section_news /news_read.jsp?news_id=N1000580965. Retrieved 2009-04-23.
  50. ^ "Super Junior's "Sorry, Sorry" becomes Mutizen song for three consecutive weeks"" (in Korean). Osen. 2009-04-12. http://osen.freechal.com/news/view.asp?Code=G0904120116. Retrieved 2009-04-13.
  51. ^ "Super Junior wins No. 1 on Music Bank for April" (in Korean). Newsen. 2009-04-24. http://www.newsen.com/news_view.php?uid=200904241942321001. Retrieved 2009-04-24.
  52. ^ "Japan/Korea charts TOP 100" (in Chinese). KKBOX. http://www.kkbox.com.tw/funky/192/192_0_0_1_0_10.html. Retrieved 2009-09-05.
  53. ^ [1]
  54. ^ (ko) Mydaily.co.kr. Super Junior releases album on September 20, comeback after one year four months September 14, 2007. Retrieved January 1, 2008.
  55. ^ (zh) "SJ's second album heavily packaged". Sohu.com Inc.. November 1, 2007. http://yule.sohu.com/20071101/n252997410.shtml. Retrieved November 11, 2007.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Super_Junior&oldid=880078"