Pasar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Transaksi dol-tinuku barang karajinan saka pring ing sawijining pasar tradhisional ing Ngijon, Sleman, Yogyakarta.

Pasar utawa Peken ing basa krama iku arupa kagiyatan pangadol lan panuku sing nglayani transaksi dol-tinuku. Pasar dipérang dadi loro: pasar tradhisional lan pasar modhèrn.

Pasar tradhisional[sunting | sunting sumber]

Pasar tradhisional arupa papan ketemun pangadol lan panuku sarta ditengeri kanthi anané transaksi pangadol panuku sacara langsung, wangunané biasané arupa kios-kios utawa gerai, los lan kanthi dhasar kabukak sing dibukak déning pangadol utawa sawijining panglola pasar. Akèh-akèhé adol kabutuhan sedina-sina kayadéné bahan-bahan panganan arupa iwak, woh-wohan, janganan, endhog, daging, kain, klambi, barang èlèktronik, jasa lan liya-liyané. Saliyané iku, ana uga sing adol kuwé-kuwé lan barang-barang liyané. Pasar kaya iki isih akèh ditemokaké ing Indonésia, lan umumé ana saceraking kawasan perumahan supaya nggampangaké panuku menyang pasar.

Pasar modhèrn[sunting | sunting sumber]

Pasar modhèrn ora akèh bédané karo pasar tradhisional, nanging pasar jinis iki pangadol lan panukuné ora transaksi sacara langsung nanging panuku mirsani label rega sing temèmpèl ing barang (barcode), ana ing wangunan gedhung lan diladèni dhéwé sacara mandhiri (swalayan) utawa diladèni déning pramuniyaga. Barang-barang sing didol, saliyané bahan panganan kayadéné; woh-wohan, janganan, daging; sabagéyan gedhé barang liyané sing didol yaiku barang sing bisa tahan suwé. Conto pasar modhèrn yaiku pasar swalayan, hypermarket, supermarket, lan minimarket.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pasar&oldid=814552"