Notre Dame de Paris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cathédrale Notre-Dame de Paris
NotreDameI.jpg

Notre Dame de Paris

Informasi dhasar
Dunung 6 Parvis Notre-Dame, Place Jean-Paul II, 75004 Paris, France
Koordinat geografi 48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498Coordinates: 48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498
Afiliasi agama Roman Catholic
Provinsi Archdiocese of Paris
Status eklesiastik Cathedral
Status fungsi Active
Panetepan warisan 1862
Kapemimpinan André Vingt-Trois
Situs Wèb www.notredamedeparis.fr
Dhèskripsi arsitèktur
Jinis arsitèktur Church
Gaya arsitèktur French Gothic
Arah facade West
Pambukaan lemah 1163 (1163)
Taun rampung 1345 (1345)
Spesifikasi
Dawa 128 metres (420 ft)
Amba 69 metres (226 ft)
Dhuwur (maks) 69 metres (226 ft) (2 towers)
Pucuk one
Dhuwur pucuk 90 metres (300 ft)

Notre Dame de Paris (IPA: [nɔtʁ dam də paʁi]; Prancis kanggé "Our Lady of Paris"), ingkang ugi dipunmangertosi minangka Notre Dame Cathedral utawi simply Notre Dame,[1] inggih punika satunggaling gereja ingkang wonten ing Paris ingkang dipundamel kanggé njunjung inggil wontenipun Bunda Maria. Notre Dame punika inggih satunggaling bangunan ingkang gadhah nilai sujarah ingkang ageng kanggé para umat agama Katolik Roma wonten ing gereja Maria ing bagéyan sisih wetan saking Île de la Cité ing arrondissement kaping sekawan saking Paris, Prancis. Ing lingkup ingkang ageng Notre Dame de Paris inggih dipunanggep minangka salah satunggaling tuladha ingkang paling saé saking arsitektur Gothik ing Prancis lan ing salah satunggalipun ingkang paling ageng lan minangka gereja paling misuwur ing dunya.[2]

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Notre Dame inggih punika minangka bangunan katedral saking agama Katolik saking uskup Agung Paris. Notre Dame inggih punika gereja ingkang ngewrat katedral (kursi resmi) saking Uskup Agung Paris, ingkang sak punika dipun jabat dening André Vingt-Trois. Katedral Notre Dame punika inggih minangka bangunan ingkang gadhah sujarah inggil kangge relik ingkang dipun pitados minangka papanipun mahkota eri, satunggaling fragmèn saking salib ingkang leres lan salah satunggalipun inggih Holy Nail, sedaya Arma Christi (instrumen kasangsaran) lan saperangan klasifikasi relik Katolik Roma lan larangan- laranganipun ingkang minangka tilaran ingkang wigati sanget. Notre Dame de Paris asring misuwur minangka salah satunggalipun tuladha arsitektur ingkang paling sae saking arsitektur gothik sanèsipun ing Prancis lan ing Éropa kanthi sedayanipun. Ing bédakaken ugi inggih kanthi wontenipun naturilasi seni patung saha kaca patri ingkang béda kaliyan arsitektur Romawi sadèrengipun. Periode kaping sepisan kanggé damel katedral punika inggih saking 1.163 dados 1240 pas kaliyan wontenipun èksperimen musik] saking sekolah Notre Dame. KAtedral punika sampun nate risak ing sadangunipun jaman radikal saking Repolusi Prancis ing taun 1790 -an, nalika kathah citra agama ingkang risak lan ambles. Lajeng dipunwontenkaken restorasi (dandani) gedung kasebut kanthi dipunawasi dening Eugène Viollet-le-Duc. Dekorasi ingkang taksih wonten sisa nipun sekedhik- sekedhik dipunbucal sedaya lan konservasi seni katedral wangsul malih wonten ing arsitektur gaya gotik.

Wekdal dipundandani[sunting | sunting sumber]

  • 1160 Maurice de Sully (satunggaling nama uskup ing Paris), merentahaken kanggé mbubrah katedral ingkang aslinipun.
  • 1163 Cornerstone dipunpapanaken kanggé miwiti dipun bangunipun Notre Dame de Paris.
  • 1182 Apse lan arsitektur paduan swara rampung dipundamel.
  • 1196 Uskup Maurice de Sully séda.
  • c.1200 Padamelanipun dipunwiwiti saking bagéyan sisih kulon.
  • 1208 Uskup Eudes de Sully seda lan bageyan kubahipun sampun badhé rampung dipundamel.
  • 1225 bagéyan katedral sisih kulon rampung dipun damel.
  • 1250 menara sisih kulon lan lor saha cendhela mawar rampung dipundamel.
  • c.1245–1260s dipungantos modelipun wonten ing gaya Rayonnant dening Jean de Chelles lajeng Pierre de Montreuil
  • 1250–1345 ngrampungaken sisa- sisa bageyan katedral ingkang dereng rampung.[3]

Gallery[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Notre Dame, meaning "Our Lady" in French, is frequently used in the names of churches including the cathedrals of Chartres, Rheims and Rouen.
  2. ^ "Discoverfrance.net". Discoverfrance.net. http://www.discoverfrance.net/France/Cathedrals/Paris/Notre-Dame.shtml. Retrieved 31 May 2011.
  3. ^ Crypte archéologique du parvis Notre-Dame website. Accessed 15 June 2012.