Île de la Cité

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Notre Dame de Paris ingkang wonten ing Île de la Cité saking sisih hulu (ing sisih wetan)

Île de la Cité inggih punika kalebet salah satunggal saking kalih pulo ingkang alami ingkang wonten ing Seine ing kitha Paris (dene ingkang sanèsipun inggih punika Île Saint-Louis, Île des Cygnes ingkang kekalihipun inggih minangka pulo ingkang boten alami utawi ingkang dipundamel dening manungsa).[1] Île de la Cité inggih punika minangka punjering kitha Paris lan papanipun minangka wonten kitha ing abad kaping tengahan sasampunipun dipun bangun malih.

Wonten ing sisih kulon saking pulo Île de la Cité punika wonten satunggaling istana ingkang sampun wonten wiwit jamanipun Morovingian lan ing sisih wétan, ing wekdal ingkang sami ugi sampun dipunsucèni satunggaling bangunan khususipun inggih sasampunipun dipun bangun katedral ing abad kaping 10 ingkang sak punika sampun dados bangunan Notre Dame. Déné siti ingkang wonten ing tengah- tengahipun pucuk kasebut, ngantos taun 1850 an inggih dipundadosaken papan dumunung warga lan ugi papan kanggé dodolan. Ananging sasampunipun dipun isèni déning Prefecture de Police, Palais de Justice, griya sakit Hôtel-Dieu lan Tribunal de Commerce, namung ingkang wonten ing sisih paling kulon lan wetan radi lor pulo punika ingkang taksih dipundadosaken papan dumunungipun warga ngantos sak punika lan ugi dipundadosaken dalemipun para canon utawi pandhita ing abad kaping 16.

Pemandhangan[sunting | sunting sumber]

The Île de la Cité dipuntingali saking kulon, bageyan hilir

Tigang bangunan ingkang wonten ing abad tengahan ing Île de la Cité (urut saking wetan lajeng ngantos sisih kulon), inggih kados mekaten:

Kendharaan[sunting | sunting sumber]

Île de la Cité kaubung kaliyan sedaya bageyan Paris ingkang dipunubungaken kanthi wontenipun jembatan ing kalih pinggiring kali lan dhateng Île Saint- Louis. Dene jembatan ingakng paling sepuh inggih punika Pont Neuf (Jembatan Enggal) ingkang mapan wonten ing sisih pucuk kulon saking pulo Île de la Cité punika.

Pulo Île de la Cité gadhah satunggaling stasiun inggih punika stasiun Métro de Paris, Cité (Métro de Paris) lan stasiun RER Saint-Michel-Notre-Dame ingkang wonten ing sish=ih pinggir wetan ingkang gadhah lawang kangge medal ing taman sak ngajengipun Katedral kasebut.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The Île aux Cygnes is artificial.
  2. ^ L’Île de la Cité- current photographs and of the years 1900].
  3. ^ [cite book |last=de Brunhoff |first=Jacques |year=1987 |title=La place Dauphine et l'île de la Cité |location=Lyon |publisher= |isbn=2904638997]

Koordinat: 48°51′17″N 2°20′51″E / 48.85472°N 2.3475°E / 48.85472; 2.3475

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Île_de_la_Cité&oldid=843224"