Northern Lights

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
The aurora borealis shines above Bear Lake
Red and green aurora in Fairbanks, Alaska
Northern lights with very rare blue light over Moskosel, Lapland in Sweden
Northern lights over Malmesjaur, Moskosel, Lapland, Sweden
Aurora australis in Antarctica

Northern Lights utawa Aurora yaiku kedadeyan metuné cahya sing mbulat-mbulat ning Lapisan Ionosfer saka planèt amarga enenge interaksi antarané medan magnetik sing diduweni planèt kasebut karo partikel sing nduweni partikel muatan sing dipancarke srengéngé (maruta srengenge).[1] Ning donya, aurora iki eneng ning sisih Kutub Lor lan Kutub Kidul magnetiké.[1] Aurora sing kedaden ning sisih Lor kasebut nganggo jeneng Aurora Borealis (IPA /ɔˈɹɔɹə bɔɹiˈælɪs/), sing dijenengi Dewi Fajar Rom, Aurora, lan jeneng Yunani kanggo angin lor, Boreas.[1] Iki amarga ning Eropa, Aurora kerep keton kaya abrit-abrit ning Ufuk Lor sing kaya ketok srengéngé njedhol saka sisih kuwi.[1] Aurora Borealis mesthi eneng ing sasi September lan Oktober, Maret lan April.[1] Kadaden Aurora iki ning sisih kidul dijenengi Aurora Australis sing nduweni sifat padha.[1] Jarene, sing paneliti ionosfer, fenomena alam ing atmosfer nduwur sing kapisanan yaiku aurora.[2] Bentuke aurora ana kaya lengkung utawa mbelengkuk, garis, kaya lembara, lsp sing ketok ning wayanh bengi ning langit.[2] Miturut legenda-legenda Yunani lan Cina, aurora iku dianggep penampakan dewa/penguasa alam semesta.[2] Kedadeyan Northern Light ing wektu subuh ning kutub lor, sing ngetokke cahya saka awang-awang biasane uga bisa kasebut polar auroras, amarga umume ketok antrané 65-72 drajat lintang lor lan kidul.[2] Kedadeyan Northern Light arang-arang lan ora kethok karo mripat biasa.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Northern_Lights&oldid=830426"