Menara Pisa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Menara Pisa*
Situs Warisan Donya UNESCO

Leaning Tower of Pisa.jpg
Negara Flag of Italia Italia
Tipe Budaya
Kriteria i, ii, iv, vi
Referensi 395
Wilayah Amérika Lor lan Èropah
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1987  (Sèsi ke-15)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Menara Pisa (Basa Italia: Torre pendente di Pisa utawa dicekak Torre di Pisa) yaiku campanile utawa menara loncèng katedral ing kutha Pisa, Italia.[1] Saben pelancong sing menyang Italia ora lali nekani menara miring “Pisa” sing wis misuwur ing donya.[2] Menara kuwi digawé saka marmer, bangunan kuwi duwé jeneng Campanile kanggo nggantungaké jam gréja [rujukan?] Bangunan kang awujud segi lima kuwi digawé taun 1174.[2] Ora suwé menara kuwi dibangun pondasiné ambles ing jero lemah lan miring 4,2 meter saka garis tengahé.[3] Satus taun sawisé taun 1274, ana arsitek nambahi patang ruangan manèh gawé ngimbangi kemiringane. Nanging gandhèng majuné jaman, bangunan kuwi saya miring lan bisa dideleng nyata.[2] Dhuwuré menara iki yaiku 55,86 m saka permukaan tanah paling endèk lan 56,70 m saka permukaan tanah paling dhuwur. Ambanè tembok ing ngisoré tekan 4,09 m lan ing puncak 2,48 m. Bobote kira-kira tekan 14.500 ton. Menara Pisa nduwèni 294 anak undhak-undhakan.[2]

Menara Pisa kang megah lan éndah kuwi nduwèni pilar-pilar akèh, kori gerbang setengah bunder lan frescone(hiasan tembok) kang serasi uga kaca warna ing jero jendhéla sing pancèn agawé narik kawigatèné para pelancong.[1] Ing jero ruangan Katedral kuwi kagantung lampu lan hiasan papat patung widadari cilik.[3] Lan sing paling apik yaiku pajangan sing obah-obah dhéwé kang awujud dolanan pot-pot bunder lonjong lan lancip ing ngisore.[3]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Pembangunan menara iki ana telung tahap ing wektu 200 taun. Pembangunan lantai siji saka campanile sing saka watu marmer putih dimulai saka 9 Agustus 2001.[4] Lantai siji dikupengi cagak sing ngarah miring marang lengkungan kerai.[4]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id) Metro Gaya
  2. ^ a b c d (id) Jajak MD dkk. 1979. 17 Keajaiban Dunia. Jakarta:Aqua Press
  3. ^ a b c (id)Situs Indosiar
  4. ^ a b (id) Erabaru.net
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Menara_Pisa&oldid=829941"