Marjane Satrapi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Marjane Satrapi
Marjane Satrapi mg 7514.jpg
Miyos 22 November 1969 (umur 44)
Prancis
Pakaryan Aktris
Taun aktif 1969 - sapunika

Marjane Satrapi (Farsi: مرجان ساتراپی) (lair ing 22 November 1969 ing Rasht, Iran) punika satunggaling panyerat buku novèl komik kontèmporèr, ilustrator, sutradara film animasi lan panyerat buku laré Prancis ingkang asalipun saking Iran. Kajawi basa ibunipun, basa Farsi, piyambakipun ugi saged micara basa Inggris, Swedia, Jerman, Prancis lan Italia. Satrapi punika misuwur déning bukunipun Persepolis ingkang dipundamel dados film animasi ing taun 2007 mawi irah-irahan ingkang sami Persepolis.

Babad slira[sunting | sunting sumber]

Marjane Satrapi sapunika gesangipun ing Paris. Piyambakipun ageng ing Teheran lajengipun saking mudhunipun Shah ing taun 1979, lan revolusi Islam lan perang kalian Irak . Sakniki gesangipun ing Paris, piyambakipun dipundorong dening David B., panulis epilepsi lan co-pendiri panerbitan kolektif independen L'Asosiasi, kagem nerjemahaken imajinasi lan panglaman piyambakipun. Antawiwipun saking taun 2000 ngantos 2003, Marjane nulis lan gambar sampun sekawan volume autobiografi Persepolis ingkang dipunterbitken ing basa Prancis dening L'Association, ing kaping taun. Volume kaping setunggal saged gadhahi Panghargyan Seni Alph 'kagem album debut paling sae ing 2001 ing Angouleme Festival Komik Internasional ing Prancis.[1]

Keluargi Satrapi inggih punika katurunan Azeri Iran lan inggih punika katurunan saking Nasser al-Din Shah, Shah saking Persia saking 1848 ngantos 1896. Satrapi nuturi "Ananing panjenengan kados ngertos raja-raja Dinasti Qajar, gadhahi atusan garwa ingkang damel ewuan lare- lare. Ingkang panjenengan pingke kalian lare- lare panjengan, kulo mboten ngertos, 10-15,000 lare. Mboten wonten ingkang gadhahi kaistimewaan kados punika"[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.paulgravett.com(dipuntingali tanggal 6 Oktober 2011)
  2. ^ (en)http://www.boston.com/ae/books/articles/2004/10/04/a_life_in_graphic_detail/ www.boston.com](dipuntingali tanggal 8 Oktober 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Marjane_Satrapi&oldid=851667"