Mancing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
mancing nganggo alat pancing

Mancing yaiku kagiyatan kanggo nyekel iwak. Mancing uga kena dadi pagawéyan, hobi, olahraga kang manggon ing jaba ruangan utawa diarani outdoor, kagiyatan ing pinggir telaga, segara, utawa kali lan tlatah banyu liyané.[1] Mancing nduwèni tujuwan supaya bisa ngéntukaké iwak nganggo piranti pancing. [1]Mancing biyasané nggunakaké alat kang diarani [[pancing].[1] Pancing nduwèni mata pancing kanggo nyekel iwak. [1]Mata pancing manggon ing pucuk tali pancing, mata pancing dadi panggonan kanggo nyèlèhaké umpan kang bakalé dipangan iwak.[1] Ananging ing praktèké, asil buron kang dipancing ora mung iwak ananging uga ana kagiyatan mancing kanggo mancing kodhok, penyu, iwak, iwak nus, gurita lan iwak paus.[1] Mancing iwak bisa dibédakaké miturut asil pancingané.[1]

  • Mancing iwak kang ana ing segara
  • Mancing iwak ing banyu tawa

Mancing kalebu salah siji tèknik kanggo nyekel iwak, saliyané mancing isih akèh tèknik liyané kanggo nyekel utawa golèk iwak.[1] Kayata nganggo jaring, jala, nganggo setrum, nganggo bom iwak lan liya-liyané.[1] Ananging cara nyekel iwak nganggo pukat harimau, setrum lan racun biyasané dilarang negara, awit cara mau, bakal ngrusak karang lan iwak kang isih cilik kang uga mèlu mati.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Mancing kang tegesé nyekel iwak wis dikenal karo pradhaban manungsa wiwit jaman biyèn kurang luwih 10.000 taun kapungkur.[2] Iki kabuktén saka paninggalan-paninggalan arkéologi ing goa-goa tuwa ing Éropa.[2] Aktivitas mancing wis ana wiwit jaman biyén awit ditemokaké balung-balung, mata pancing lan gambar utawa lukisan ing gowa-gowa iku nalika jaman batu.[2] Teknik nyekel iwak kang werna-werna carane wiwit ana nalika jaman Neolithic kurang luwih 4.000 - 8.000 taun kepungkur banjur dikembangake teknik kang luwih modern kang isih digunakaké nganti saiki.[2] Semana uga carané ngolah iwak kang dipancing, saiki cara kayata ngawétaké, nguyahi utawa kanthi cara pengasapan isih digunakaké.[2]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mancing&oldid=852030"