Kastanya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kastanya
Castanea sativa
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Fagales
kulawarga: Fagaceae
Genus: Castanea
Spesies

Castanea alnifolia
Castanea crenata
Castanea dentata
Castanea henryi
Castanea mollissima
Castanea ozarkensis
Castanea pumila
Castanea sativa
Castanea seguinii
* sinonim kalihan Castanea pumila miturut sapérangan ahli botani

Kastanya (Castanea) inggih menika satunggaling nama genus kagem wolu utawi sangang untuk spesies wit utawi perdu peluruh saking familia Fagaceae asal wilayah iklim sedhengan ing bumi belahan ler. Nama menika ugi kaginakaken kagem wiji ingkang saged dipundhahar saking cupak (woh) mawi eri landhep ingkang dipunasilaken saking wit menika.[1][2][3] Wonten ing Basa Inggris tuwuhan menika dipunwastani chestnut. Tuwuhan menika wonten ing Basa Indonesia ugi dipunsebat kastanye (saking Basa Belanda: kastanje) utawi ugi dipunsebat kacang berangan.

Spesies[sunting | sunting sumber]

Kados wit ek lan berangan, kastanya kalebet familia Fagaceae. Wonten sekawan spesies utami saking kastanya inggih menika: Castanea sativa (kastanya Eropa), Castanea mollissima (kastanya Cina), Castanea crenata (kastanya Jepang), lan Castanea dentata (kastanya Amerika).[4].

  • Castanea sativa menika satunggaling kastanya saking Eropa.
  • Spesies kastanya asal Asia kapérang dados : Castanea crenata (kastanya Jepang), Castanea mollissima (kastanya Cina), Castanea davidii (Cina), Castanea henryi (Cina), lan Castanea seguinii (Cina).
  • Spesies kastanya asal saking Amerika kapérang dados : Castanea dentata (kastanya Amerika, negara-negara bagéyan ing Amerika Serikat Utara), Castanea pumila ("kastanya kerdil", negara-negara bageyan ing Amerika Serikat Utara) Castanea alnifolia (negara-negara bagéyan ing Amerika Serikat Selatan), Castanea ashei (negara-negara bagéyan ing Amerika Serikat Selatan), Castanea floridana (negara-negara bageyan ing Amerika Serikat Selatan), lan Castanea paupispina (negara-negara bagéyan ing Amerika Serikat Selatan).[5][6]

Pemerian[sunting | sunting sumber]

Dhuwuripun taneman menika antawisipun 20 m dumugi 40 m, padatanipun dipuntandur wonten ing Eropa, Asia Wetan lan Asia Barat Daya, sarta Amerika Utara. Kulit njawinipun atos kanthi warni coklat tua. Kathha tiyang ingkang ngginaken kastanya kagem campuran kué lan pastry. Sup lan saus salad ugi ngginakaken kacang menika supados langkung écho. Kastanya utawi kacang berangan menika kathah kangdutan lemak tak jenuh lan sumber protein nabati ingkang saé.

Para panalitèn ngandharaken bilih kastanya gadhah kandhutan lemak sekedhik ananging inggil karbohidrat. Kadar antioksidanipun ugi inggil sarta wonten kadhutan vitamin C, B6, lan folat ingkang khasiatipun kagem ngandhapaken resiko penyakit jantung lan penyakit sanèsipun [7].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Chestnut Definition

  1. ^ Castanea – Flora of China.
  2. ^ Castanea – Flora of North America.
  3. ^ Castanea – Flora Europaea.
  4. ^ Industry information by David McLaren. Dari The Chestnut Growers Information Book, Chestnut Australia Inc.
  5. ^ The Grocer's Encyclopedia - Encyclopedia of Foods and Beverages. By Artemas Ward. New York. 1911.
  6. ^ Postharvest Physiology and Pathology of Chestnuts. Dalam Postharvest Handling and Storage of Chestnuts. Fabio Mencarelli. Food and Agriculture Organisation United Nations. November 2001.
  7. ^ (id) Mengulik Manfaat Tersembunyi Sajian Spesial Natal, (dipunakses tanggal 11 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kastanya ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kastanya&oldid=837789"