Kali Gangga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gangga (Ganga)
Ganga-Haridwar.png
Kali Gangga ing Haridwar
Countries India, Bangladesh
Major cities Haridwar, Moradabad, Rampur, Kanpur, Allahabad, Varanasi, Patna, Rajshahi
Length 2.510 km (1.560 mi)
Watershed 907.000 km² (350.195 sq mi)
Discharge at mouth
 - average 14.270 /s (503.940 cu ft/s)
Sumber Gangotri Glacier
 - location Uttarakhand, India
 - coordinates 30°59′N 78°55′E / 30.983°N 78.917°E / 30.983; 78.917
 - elevation 7.756 m (25.446 ft)
Mouth Delta Gangga
 - location Teluk Benggala, Bangladesh
 - coordinates 22°05′N 90°50′E / 22.083°N 90.833°E / 22.083; 90.833
 - elevation m (0 ft)
Major tributaries
 - ngiwa Brahmaputra, Gomti, Kosi, Gandak, Ghaghra
 - nengen Yamuna, Son
Peta Kali lan anak kali Gangga
Peta Kali lan anak kali Gangga

Kali Gangga (Devanāgarī: गंगा, Gaṅgā ing akèh basa India, IPA: [ˈgəŋgaː]) kuwi sawijining kali gedhé ing anak bawana India mili mangétan ngliwati dhataran eponymous ing India lor nganti tekan Bangladesh. Kali kang dawané watara 2,510 km (1,557 mi) iki miwiti saka Gangotri Glacier ing negara bagéan India Uttarakhand ing Himalaya tengah lan mili menyang Teluk Benggala ngliwati delta ing Sunderbans. Kali iki wis èwon taun didadèkaké pepujèn kanggoné umat Hindhu ing India, didadèkaké sesembahan lan dianggep pawujudan saka Dèwi Gangga.

Wujud ilèning kali[sunting | sunting sumber]

Kali Gangga asalé saka Himalaya, sawisé panggabungan enenm kali yakuwi: Alaknanda ketemu Dhauliganga ing Vishnuprayag, kali Mandakini ing Nandprayag, kali Pindar ing Karnaprayag, kalie Mandakini ing Rudraprayag lan pungkasané kali Bhagirathi ing Devaprayag (sawisé titik iki sabanjuré diarani Kali Gangga) ing negara bagéan Uttarakhand. Kali Bhagirathi dianggep sumberé; kali iki asal saka Gangotri Glacier, ana ing elevasi 7,756 m (25,446 ft). Kali iki diisi banyu saka lèlèhan salju lan ès klebu lèlèhan ès saka pucuk gunung Nanda Devi lan Kamet.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Jroning abad Indo-Aryan wiwitan, Kali Sindu lan Sarasvati minangka kali utama, dudu Kali Gangga.[rujukan?] Nanging telu Vedas pungkasan iki katonané mènèhi makna wigati tumraping Kali Gangga, kaya kang disebutaké déning akèh sumber referensi.

mBokmanawa wong "kulon" pisanan kang nyebutaké Kali Gangga kuwi Megasthenes. Dhèwèké nyebut bola-bali ing naskah karyané Indika:

"India, again, possesses many rivers both large and navigable, which, having their sources in the mountains which stretch along the northern frontier, traverse the level country, and not a few of these, after uniting with each other, fall into the river called the Ganges. Now this river, which at its source is 30 stadia broad, flows from north to south, and empties its waters into the ocean forming the eastern boundary of the Gangaridai, a nation which possesses a vast force of the largest-sized elephants." (Diodorus II.37.)

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Ekologi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Polusi ing Gangga
Wong adus ing Kali Gangga ing Kalkuta
Upacara A Hindhu ing Varanasi

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Kali Gangga kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Gangga&oldid=813520"