Kali Brahmaputra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Brahmaputra
Brahmaputra
Panorama Brahmaputra saka cedhak Sukleswar ghat ing Guwahati.

Kali Brahmaputra,[1] uga diarani Tsangpo-Brahmaputra, kuwi sawijining kali lintas-wates lan salah siji saka kali-kali utama ing Asia.

Saka asal sumberé ing Tibet kidul-kulon minangka Kali Yarlung Tsangpo, kali iki mili ngliwati Tibet kidul nembus pagunungan Himalaya ing sawijiné jurang gedhé lan mlebu menyang tlatahArunachal Pradesh lan ing kana disebut minangka Kali Dihang.[2] Kali iki sabanjuré mili tumuju kidul-kulon ngliwati Lembah Assam banjur disebut minangka Brahmaputra lan terus mangidul ngliwati Bangladesh (ing kana diarani Jamuna). Ing tlatah iki Kali Brahmaputa nggabung karo Gangga lan ndadèkaké sawijining dhèlta kang gedhé. Watara 1,800 mi (2,900 km) dawané, kali iki minangka sumber wigati tumrap irigasi lan transportasi. Ing bagéan ndhuwur suwé ora dikawruhi, lan anané karo Kali Yarlung Tsangpo lagi diweruhi liwat eksplorasi ing taun 1884-86. Kali iki kerep disebut minangka Kali Tsangpo-Brahmaputra.

Senajan akèh kali-kali ing India lan Bangladesh nduwé jeneng wanita, kali iki duwé jeneng lanang kang langka, kang tegesé "putra Brahma" ing basa Sanskreta.

Mèh sadawaning Kali Brahmaputra kuwi bisa dilayari. Ing pérangan ngisor dianggep suci déning masyarakat Hindhu. Kali iki nduwé potènsi banjir gedhé ing mangsa semi nalika salju ing pagunungan Himalaya salju lèlèh dadi banyu. Kali iki uga salah siji saka sethithik kali ing donya kang nduwèni "ombak pasang".

Cathetan lan referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Brahmaputra uga diarani ing sawetara basa: Basa Assam: ব্ৰহ্মপুত্ৰ Brôhmôputrô; Bengali: ব্রহ্মপুত্র Bromhoputro; Hindi: ब्रम्हपुत्र, IAST: Bramhaputra; Tibetan: ཡར་ཀླུངས་གཙང་པོ་; Wylie: yar klung gtsang po Yarlung Tsangpo
  2. ^ "Yarlung Tsangpo River in China". Atmospheric Data Science Center. http://eosweb.larc.nasa.gov/HPDOCS/misr/misr_html/yarlang_tsangpo.html. Retrieved 2007-06-27.

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Brahmaputra&oldid=820204"