Jasu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
thumb

Jasu utawa Sulaman Korea (자수;刺繡) yaiku jinis kerajinan sulaman kang asale saka Korea.[1] Teknik gawe jasu (jasujang) dekenalake saka Cina tekan Korea ing mangsa Dinasti Goryeo lan ngrembaka ing masarakat Korea.[1] Wong Koréa ngrembakake jasu kanggo ndekorasi bahan tekstil lan asil kerajinan tangan iki nuduhake lingkungan panguripan lan tradisine wong-wong mau.[1]

Ing mangsa Dinasti Goryeo, kerajinan jasu ngrembaka banget lan dibedakake dadi pirang-pirang jinis, ing antrane yaiku boksik jasu, giyong jasu, gamsang jasu, lan jasu kang ana gegayutane karo agama Buddha.[1] Boksik jasu yaiku jasu kang disulam kanggo rerenggan sandhangan lan diselarasake karo status lan jabatan.[1] Jinis sulaman iki mung dugunakake dening wong-wong ing istana.[1] Giyong jasu yaiku jinis sulaman kang disulam ing pirang-pirang jinis perabotan ing istana raja.[1] Gamsang jasu yaiku jinis sulaman kang digunakake minangka karya seni kang artistik kayata sulaman ing sekat gebyog ing kamar lan ruangan omah.[1] Jasu Buddha yaiku sulaman kang gegayutan karo agama Buddha.[1]

Pameran ing Indonesia[sunting | sunting sumber]

Pameran sulaman Korea kang wiwitan digelar ing Jakarta ing wulan Oktober 2009 ing Museum Nasional.[2] Pameran mau ditekani dening sawijining ahli sulaman tradisional kang jenenge Han Sang-soo.[2] Han Sang-soo dikenal minangka tokoh kang dianugerahi gelar aset nasional urip nomor 80 dening pemerintah Korea Kidul.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (en)Jasu, koreanculture. Diundhuh tanggal 29 Mei 2010.
  2. ^ a b c (en)Preserving Cultural Heritage through Korean Embroidery, ohmynews. Diundhuh tanggal 29 Mei 2010.

â

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jasu&oldid=832030"