Insulin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Model struktur insulin
Abang: karbon; ijo: oksigen; biru: nitrogen; jambon: sulfur. Pita biru/ungu minangka krangka [-N-C-C-]n jroning sekuens asam amino H-[-NH-CHR-CO-]n-OH protein tersebut, dengan R merupakan bagéyan sing nonjol saka krangka kasebut ing saben asam amino.

Insulin (basa Latin insula, "pulo", amarga diprodhuksi ing Pulo-pulo Langerhans ing pankreas) iku sawijining hormon polipeptida sing ngatur metabolisme karbohidrat. Saliyané minangka "efektor" utama jroning homeostasis karbohidrat, hormon iki uga mèlu jroning metabolisme lemak (trigliserida) lan protein – hormon iki nduwèni properti anabolik. Hormon kasebut uga mengaruhi jaringan awak liyané.

Insulin dipigunakaké jroning pangobatan sawetara jinis diabetes mellitus. Pasien kanthi diabetes mellitus tipe 1 gumantung marang insulin eksogen (disuntikaké ing sangisoré kulit/subkutan) kanggo kaslametané amarga kakurangan absolut hormon kasebut; pasien kanthi diabetes mellitus tipe 2 nduwèni tingkat produksi insulin sethithik utawa kebal insulin, lan kadhang kala mbutuhaké pengaturan insulin yèn pangobatan liya ora cukup kanggo ngatur kadhar glukosa getih.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Insulin&oldid=821499"