Ilat baya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ilat baya lidah buaya)
kembang ilat baya (lidah buaya)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
ordo: Asparagales
kulawarga: Asphodelaceae
Genus: Aloe
Species: Aloe vera
Jeneng binomial
Aloe vera
(L.) Burm.f.

Ilat baya utawi Lidah Buaya menika salah satunggaling tetanduran. Lidah buaya utawa aloe vera gadhahi nama latin Aloebarbadensis Miller. Tetanduran menika wiwit rumiyin kathah mupangatipun. Lidah buaya menika anggadhahi 7272 zat ingkang dipunbetahaken dèning badan. Saking 72 zat menika wonten 1818 maneka warni kadosta asam amino, karbohidrat, lemak, toya, vitamin, mineral, enzim, hormon, lan zat golongan obat. Antawisipun antibiotik, antiseptik, antibakteri, antikanker, antivirus, antijamur, antiinfeksi, antiperadangan, antipembengkakan, antiparkinson, antiaterosklerosis, sarta antivirus ingkang resisten kangge antibiotik.[1]

Ing purwanipun Aloe Vera menika sampun dipun serat wonten Rig Weda, inggih menika buku ingkang miwiti ingkang ngemot obat - obatan alami wonten warsa 4,500 SM kaliyan 1,600 SM. Wonten ing buku kala wau dipunsebataken mupangatipun ilat baya inggih menika kangge sistem reproduksi, hati, membasmi cacing, sarta mantunaken tatuh.[2] Langkung sami, èfèk farmakologis ilat baya menika antawisipun pencahar, memperbaiki pankreas, anti - inflamasi, lan parasiticide. Ananging kagem wanodya ingkang saweg haid utawi saweg ngandhut, gangguan pencernaan, gangguan ginjal mboten angsal dhahar ilat baya.[3]

Wonten malih ingkang unik saking ilat baya menika. Ilat baya menika boten kanggé fisik panjenengan kemawon, nanging inggih kanggé psikis utawi mental.[1] Ilat baya menika saged nyuda emosi panjenengan, saged ndamel panjenenganipun kraos sekéca.[4]

Kajawi paedah kala wau, Ilat Baya menika nggih saged ugi dipundhahar. Miturut Ir Sutrisno Koswara (IPB), dhahar Ilat baya menika mbiyantu memperlancar sistem pencernaan. Amargi Ilat Baya menika nggadhahizat aloemoedin lan aloebarbadiod, kaliyan senyawa ingkang kalebet golongan antrakuinon.[5]

Paédah Ilat Baya[sunting | sunting sumber]

  • Kanggé Ngobati Kukul (jerawat)

Ilat baya anggadhahi kandhutan toya ingkang kathah. Ilat baya saged ngrangsang nuwuhaken selsel énggal wonten ing kulit. Ing lendiripun ngandhut sat lignin ingkang saged mlebet saha nresep wonten ing salebeting pori-pori kulit. Lendir menika nahan icalipun cairan badan saking permukaan kulit. Saéngga kulit boten cepet garing, dados seger, saha katon langkung enèm. Ilat baya uga anggadhahi sipat astringent kangge netralaken lemak ingkang numpuk ing lapisan kulit, antibakteripun kangge matèni baktèri P. acne ingkang dadosaken jerawat. Dadosipun, ilat baya saged kanggé ngawekani tuwuhipun kukul kanthi cara kangge masker gel ilat baya kanthi teratur.

  • Kanggé Kasuburan Rambut

Ilat baya ngandhut zat glyco ptotein saged ngrangsang thukulipun rambutrambut. Rambut dados kuatkuat, ketelketel, lan katon ireng ingkang alami. Ilat baya uga saged ngelongi ketombe, mula ilat baya asring dipundadosaken bahan kanggé damel shampo.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ilat_baya&oldid=829779"