Gloria Macapagal-Arroyo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gloria Macapagal-Arroyo
Gloria Macapagal-Arroyo

Presiden Filipina Ke-14
Presiden Ke-4 dari Republik Ke-5
Mangsa jabatan
20 Januari 2001 – 30 Juni 2010
Pejabat sadurungé Joseph Estrada
Pengganti Noynoy Aquino

Wakil Presiden Filipina ke-12
Wakil Presiden ke-3 dari Republik ke-5
Mangsa jabatan
30 Juli 1998 – 20 Januari 2001
Pejabat sadurungé Joseph Estrada
Pengganti Teofisto Guingona

Lair 5 April 1947 (umur 67)
San Juan
Partai pulitik Lakas-Christian Muslim Democrats / Kabalikat ng Mamamayang Pilipino
Pasangan Jose Miguel Arroyo
Agama Katolik Roma
Tapak asma Gloria Macapagal-Arroyo's signature
Revolusi EDSA II menandai Gloria Macapagal-Arroyo meraih kekuasaan ditampilkan dalam lembaran uang 200 peso.
Gambar:Sin2001.jpg
Ketua Mahkamah Agung Hilario Davide Jr memimpin upacara pengambilan sumpah Arroyo pada Revolusi Kekuatan Rakyat II. Kardinal Jaime Sin tampak di belakang
Gloria Macapagal-Arroyo bersama George W. Bush menginspeksi Pengawal Kehormatan Istana Malacañang dalam kunjungan kenegaraan Bush selama 8 jam di Filipina pada Oktober 2003

Maria Gloria Macaraeg Macapagal Arroyo (lair ing San Juan, 5 April 1947; umur 67 taun) inggih punika Presiden Filipina saking taun 2001 ngantos 2010. Piyambakipun inggih punika presiden wanita saksampunè Corazon C. Aquino ing negara. Ayahipun yaiku mantan Presiden Diosdado Macapagal (1961-1965). Sakdèrèngipun njabat minangka presiden, Arroyo inggih punika wakil presiden wanita kawiwitan ing negaraipun. Piyambakipun ngayut kedudukan minangka presiden ing taun 2001 ngèlampahi kudeta mbotèn bèrdarah ingkang dipunsèbat Revolusi EDSA II ingkang nggulingakèn Presiden Joseph Estrada ing tengah-tengah tuduhan korupsi. Arroyo terpilih kanggè masa jabatan ènèm taun ing 2004 setelah unggul atas aktor Fernando Poe, Jr.. Poe Jr laajeng ninggal ing 14 Desember 2004 amargi stroke. Ing taun 2005, Arroyo dipunpilih minangka wanita kaping sékawan ingkang paling berkuasa ing donya miturut versi Majalah Forbes. Piyambakipun nempati peringkat kaping-45 ing daftar Majalah Forbes dari 100 Tokoh Wanita Paling Bekuasa Donya ing 2006.[1]

Kauripan Wiwit[sunting | sunting sumber]

Gambar:Macapagals.jpg
Gloria Macapagal semasa gadis (ujung kanan) dan keluarganya dalam foto keluarga. Saat foto ini diambil, ayahnya, Diosdado Macapagal adalah Presiden Filipina.

Arroyo dipunlahirzken kaliyan asma Maria Gloria Macaraeg Macapagal saking Diosdado Macapagal, seorang politikus, lan Evangelina Macaraeg Macapagal. Taun-taun kawiwitan ing kauripan dipunlampahi ing Lubao, Pampanga sami kaliyan akalih kakakipun saking perkawinan kawiwitan ayahnya.[2] Ketika yuswa sekawan taun, piyambakipun dados iri kaliyn adik lelaki ingkang enggal mbabar lan lajeng milih kangge panggenan sami kaliyan neneipun ing Iligan.[3] Piyambakipun manggen nagntos taun, lajeng mbagi wekdalipun antawisipun Mindanao lan Manila ngantos yuswa 11 taun.[3] Ing taun 1961, menawi ing yuswa enggal 14 taun, ayahipun kapilih dados presiden. Piyambakipun nggantos sami kaliyan keluarganipun ing Istana Malacañang, Manila. Piyambakipun sinau ing Assumption Convent kangge pendidikan dasar ngantos lanjutannya, lulus minangka ingkang sae ing taun 1964. Arroyo lajeng sinau ngantos kalih taun ing Sekolah Dinas Luar Negeri, Universitas Georgetown, ing Washington, D.C.. Ing kampus kasebut, piyambakipun sekelas kaliyan mantan Presiden Amerika Serikat Bill Clinton lan terus-menerus asmanipun mlebet ing daftar Dekan minangka salah satunggaling mahasiswa ingkang sae.[4] Piyambakipun pikoleh gelar sarjana ing bidang ekonomi saking Assumption College kaliyan predikat magna cum laude ing 1968. Ing taun 1968, Arroyo nikah kaliyan pengacara lan pengusaha Jose Miguel Arroyo saking Binalbagan, Negros Occidental. Menika nate kepanggih menawi piyambakipun tasih remaja.[2] Menina pikoleh tiga anak, inggih punika Juan Miguel (lahir 1969), Evangelina Lourdes (lahir 1971), lan Diosdado Ignacio Jose Maria (lahir 1974). Piyambakipun ngelajengaken pendidikanipun ing sakebeting ilmi Ekonomi lan pikoleh gelar magister saking Universitas Ateneo de Manila (1978) lan ngayut gelar Doktor ugi ing salebeting ilmu ekonomi saking Universitas Filipina (1985).[5] Saking taun 1977-1987, piyambakipun dados dosen ing pinten-pinten sekolah, ingkang nonjol inggih punika ing Universitas Filipina lan Universitas Ateneo De Manila. Piyambakipun lajeng dados ketua Fakultas Ekonomi ing Assumption College.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]


Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Joseph Estrada
Wakil Presiden Filipina
1998–2001
Diganti déning:
Teofisto Guingona
Presiden Filipina
2001–2010
Diganti déning:
Noynoy Aquino
Sing mengku  sadurungé:
Teofisto Guingona
Menteri Luar Negeri
2002
Diganti déning:
Blas Ople
Sing mengku  sadurungé:
Ángelo Reyes
Menteri Pertahanan Nasional
2003
Diganti déning:
Eduardo Ermita
Sing mengku  sadurungé:
Franklin Ebdalin
Menteri Luar Negeri
2003
Diganti déning:
Delia Albert
Sing mengku  sadurungé:
Avelino Cruz
Menteri Pertahanan Nasional
2006-2007
Diganti déning:
Hermogenes E. Ebdane
Jabatan pulitik partai
Sing mengku  sadurungé:
Jose de Venecia
Presiden Lakas-CMD
20042009
Diganti déning:
Jabatan ditiadakan
Sing mengku  sadurungé:
Luis Villafuerte
Ketua Emeritus KAMPI
2004–2009
Sing mengku  sadurungé:
Jabatan ditiadakan
Presiden Lakas-CMD
2009
Diganti déning:
Gilberto Teodoro