Giorgio Napolitano

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano

Isih Mengku jabatan
Miwiti Mengku jabatan 
15 Mei 2006
Pejabat sadurungé Carlo Azeglio Ciampi

Lair 29 Juni 1925 (umur 88)
Napoli, Italia
Partai pulitik Demokrat Kiri
Pasangan Clio Maria Bittoni
Profèsi Politikus

Giorgio Napolitano (lair ing Napoli, Italia, 29 Juni 1925; umur 88 taun), inggih punika politikus lan senator ingkang yuswa ingkang gésang Italia serta Presiden Republik Italia ing wanci punika. Piyambakipun kapilih ngélampahi pemilu ingkang dipunlampahi ing 10 Mei 2006 lan miwiti jabatanipun ngantos dipunlantik ing 15 Mei.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1942, ing yuswa 17 taun, Napolitano masik ing Universitas Napoli Federico II. Piyambakipun dados anggota organisasi GUF (Gruppo Universitario Fascista, Kelompok Fasis Universitas) setempat, organisasi mahasiswa Fasis. Di sana ia menemukan sejumlah mahasiswa sanés ingkang sami-sami nganut tingalanipun ingkang negatif kaliyan rezim yang berkuasa. Kadasta ingkang sampun dipunserat , kelompok punika, "ingkang kasunyatanipun inggih punika sebuah ladang persemaian sejati saking energi intelektual anti fasis ingkang nyamar lan kadas dipuntoleransi". .[1] Piyambakipun menika madeke sebuah kelompok komunis ingkang anti fasis, ingkang saksampune gencatan senjata, Nderek serta ing pinten-pinten gerakan perlawanan kaliyan Nazi lan pasukan-pasukan pro Mussolini.[2] Ing taun 1945, saksampune pungkasan Perang Dunia II, Napolitano gayut kaliyan Partai Komunis Italia (Partito Comunista Italiano, utawi PCI). Ing taun 1947 piyambakipun lulus saking sekolah hukum. Piyambakipun kawiwitan kapilih dados anggota Dewan Perwakilan ing taun 1953. Saksampune punika, piyambakipun kapilih ing salebeting Komite Nasional partai, lan mikul tanggel jawab kangge Komisi kangge Italia Selatan ing taun 1956. Ing taun punika, kedadosan Revolusi Hongaria ingkang lajeng dipuntindas dening Uni Soviet. Pimpinan Partai Komunis Italia nganggep pemberontakan punika kontra-revolusi (l'Unità, koran resmi PCI, nyebat mereka kadasta "bajingan-bajingan" lan "Agen-agen provokasi") lan Napolitano nderek garis partai. Ngantos taunan saklajengipun, piyambakipun berulang kali nyatakaken sampun ninggalaken tindak tandukipun, lan hal punika bagian dipunsebabkaken dening keprihatinan babagan kesatuan partai lan utaminipun kaliyan "konsep bahwa peranan lan aksi PCI mboten kapisah saking 'lapangan sosialis' ingkang dipunpimpin dening Uni Soviet, lapangan ingkang kaliyan piyamabakipun kedhah mboten kasentuh dening front 'imperialis'". Ing otobiografi politikipun Dal PCI al socialismo europeo ("Saking Partai Komunis Italia nuju Sosialisme Eropa"),[1] Napolitano ngingat pembenarannya atas campur tangan Soviet minangka "siksaan otokritis nigkang mendukakannya." Napolitano kapilih ing 10 Mei 2006 ing putaran pemilihan kaping sekawan—putaran kawiwitan ingkang mbetahaken mayoritas mutlak kemawon, benten kaliyan tiga putaran sakderengipun ingkang mbetahaken kalih pertiga suanten—kaliyan 543 suanten (menawi 1009). Piyambakipun inggih punika tiyang kawiwitan bekas komunis ingkang dados Presiden Italia. Dados calon Presiden Republik Italia piyambakipun dipungambaraken dening para anggota Uni lan Wisma Kemerdekaan (ingkang maringi suanten kosong) saksampune pemilihanipun. Ananging sejumlah surat kabar sayap tengen Italia, kadasta tuladhanipun il Giornale, ngungkapaken keprihatinan kaliyan masa lajengipun dados tiyang komunis.[3]

Gagasan-gagasan politikipun moderat ing konteks PCI: menawi piyambakipun dados pemimpin saking punapa ingkang dipunsebat "sayap melioris" (corrente migliorista) saking partai punika, ingkang anggota-anggotanipun antawisipun inggih punika Gerardo Chiaromonte lan Emanuele Macaluso. Istilah migliorista (saking migliore, basa Italia kangge "langkung sae") dipunciptakaken kaliyan maksud sekedhik mengejek.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Napolitano, Giorgio (in Italian). Dal Pci al socialismo europeo. Un'autobiografia politica. Laterza. ISBN 88-420-7715-1.
  2. ^ Graziani, Nicola. "Quirinale: Giorgio Napolitano, il compagno gentiluomo" (in Italian). http://www.agi.it/news.pl?doc=200605101328-1101-RT1-CRO-0-NF81&page=0&id=agionline.italyonline. Retrieved 2006-05-13.
  3. ^ il Giornale, Sul colle sventola bandiera rossa (basa Italia), terbitan 110, 11 Mei 2006. Diakses pada 14 Mei 2006 (PDF)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Giorgio Napolitano ing Wikimedia Commons.


Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Carlo Azeglio Ciampi
Presiden Republik Italia
15 Mei 2006 – Sekarang
Diganti déning:
Sedang Menjabat


Cithakan:Presiden Italia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Giorgio_Napolitano&oldid=836631"