Geisha

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hisano.jpg

Geisha (basa Jepang:芸者 "seniman") yaiku seniman-penghibur (entertainer) tradhisional Jepang. Tembung geiko dianggo ing Kyoto kanggo nyebut pawongan iku. Geisha umum banget nalika abad kaping-18 lan abad kaping-19, lan isih ana nganti tekan sepréné, senajan gunggungé ora akèh. "Geisha" dilafalaké jroning basa Inggris:/ˈgeɪ ʃa/ ("gei-" - "may"). Ing Kansai, istilah "geiko" (芸妓) lan geisha awal "maiko" (舞妓) dipigunakaké wiwit Restorasi Meiji. Istilah "maiko" mung dipigunakaké ing distrik Kyoto. Pangucapan ˈgi ʃa ("gei-" - "key") utawa "kenya geisha" umum dipigunakaké nalika mangsa pendhudhukan Amérika Sarikat ing Jepang, ngandhut konotasi prostitusi. Ing Republik Rakyat Cina, tembung sing dipigunakaké yaiku "yi ji," sing pangucapané mèmper karo "ji" jroning basa Mandarin sing ateges prostitusi.

Geisha sinau akèh wangun seni jroning kauripané, ora mung kanggo ngibur pelanggan nanging uga kango kauripané. Omah-omah geisha ("Okiya") nggawa kenya-kenya sing akèh-akèhé asalé saka keluwarga miskin lan banjur nglatih kenya-kenya mau. Samangsa bocah, geisha asring nyambut gawé minangka réwang, banjur minangka geisha awal (maiko) sakwéné mangsa pelatihan.


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Geisha&oldid=831697"