Gare de Lyon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Di luar stasiun, dengan menara jam besarnya
Di dalam stasiun

Gare de Lyon minangka salah satunggal saking 6 stasiun kereta api ageng wonten ing Paris, Perancis. Stasiun punika dipunsukani nama sasampuning kutha Lyon, sawijining papan mandheg kanggé sapérangan kréta kanthi jarak ingkang tebih, kathah-kathahipun en route pinuju sisih kidul Perancis. Layanan SNCF stasiun punika mbentang dumugi kidul lan wétan Perancis. Stasiun punika ugi ngelola kréta règional lan RER, ugi dipunlayani déning stasiun metro Gare de Lyon.[1]

Stasiun punika dipunbangun kanggé Exposition Universelle (1900). Wonten ing tingkat gandha, stasiun punika dados tuladha arsitèktur klasik wonten ing jamanipun. Tuladhanipun menara jam ageng wonten ing sawijining ujung stasiun, mirip kados menara jam ing Houses of Parliament, dalem kanggé Big Ben.

Stasiun punika kagungan rèstoran Le Train Bleu, ing pundi nyamektakaken unjukan lan dedhaharan kanggé para pelancong lan tamu sanèsipun wiwit taun 1901 kanthi latar belakang ingkang khas.

Tanggal 27 Juni 1988, sawijining kréta cepet nabrak sawijining kréta komputer, ingkang damel pejah 56 tiyang lan 55 sanèsipun sami luka.

Réseau Gare de Lyon[sunting | sunting sumber]

Suburban (Île de France / Transilien & RER)[sunting | sunting sumber]

Inter City (Grandes Lignes) lan TGV[sunting | sunting sumber]

Kréta antarkota SNCF Grandes Lignes punika nindakaken operasi ing njawi Gare de Lyon:

Kréta SNCF TGV punika nglayani operasi ing njawi Gare de Lyon:

  • Bourgogne (16 ingkang mangkat saben dinten)
  • Rhône-Alpes (32 ingkang mangkat kanggé Lyon saben dinten)
  • Franche-Comté (8 ingkang mangkat kanggé Besançon saben dinten)
  • Provence-Alpes-Côte d'Azur (16 ingkang mangkat kanggé Marseille saben dinten lan 6 ingkang mangkat kanggé Cannes lan Nice saben dinten)
  • Languedoc-Rousillon (12 ingkang mangkat kanggé Montpellier saben dinten)
  • Swiss (7 ingkang mangkat kanggé Jenewa, Lausanne, Berne lan Zurich saben dinten)
  • Italia (Turin lan Milan)[2]

Tindakan antawising Gare de Lyon lan stasiun kréta utama Paris sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Kanggé Gare du Nord, nganggé RER Jalur D pinuju Orry-la-Ville-Coye.

Kanggé Gare de l'Est, mlampah dhateng stasiun metro Quai de la Rapée kanggé Jalur 5 (dhateng lér nuju Bobigny Pablo Picasso), utawi mendhet Jalur 1 saking Lyon nuju dhateng stasiun Bastille ing lér lan gantos kanthi Jalur 5. Wonten ugi cara sanès kanggé nuju Gare du Nord.

Kanggé Gare Saint-Lazare, mendhet Metro Jalur 14.

Kanggé Gare Montparnasse, nganggem bus 91.

Mlampah minangka cara ingkang paling cepet nuju Gare d'Austerlitz.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Gare de Lyon ing Wikimedia Commons.

48°50′41″N 2°22′25″E / 48.84472°N 2.37361°E / 48.84472; 2.37361

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gare_de_Lyon&oldid=843392"