Gare Saint-Lazare

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pintu mlebet sisih kilén Gare Saint-Lazare.

Gare Saint-Lazare minangka salah satunggal saking 6 stasiun kréta api ageng wonten ing Paris lan minangka stasiun kréta paling sibuk sasampuning Gare du Nord.

Stasiun ingkang kapisanan wonten ing St. Lazare dumunung 200 m baratlaut saking posisinipun ingkang sakmeniak, dipunsebut Embarcadère des Batignolles. Stasiun punika dipubikak déning Marie Amélie (garwa Louis Philippe, Raja Perancis) tanggal 24 Agustus 1837. Jalur kapisanan ingkang dipunlayani minangka rèl tunggal pinuju St Germain-en-Laye. Taun 1843, St-Lazare minangka pucuk saking 3 jalur; taun 1900 jumlah punika lipetè tiga. Stasiun punika kagungan 14 platform taun 1854 sasampuning wonten éwah-éwahan ageng, lan sakmenika kagungan 27 platform ikang kapérang dados 6 grup kutha tujuan. Tanggal 27 April 1924, jalur pinggiran kutha lebet dipunsukani listrik 750 V. Jalur ingkang sami ugi dipunparingi listrik ulang kanthi 25 kV ing taun 1960-an.

Réseau Saint-Lazare[sunting | sunting sumber]

Kréta regional ing Saint Lazare.
Kréta antarkota ing Saint Lazare.

Suburban (Île de France / Transilien[sunting | sunting sumber]

Inter City (Grandes Lignes)[sunting | sunting sumber]

Punika minangka kréta antakota SNCF Grandes Lignes ingkang nindakaken operasi ing njawi Saint-Lazare:

Stasiun paling caket[sunting | sunting sumber]

Seni lan literatur[sunting | sunting sumber]

Claude Monet: Gare Saint-Lazare, 1877

Gare Saint-Lazare sampun dipuntedahaken ing sapérangan karya seni. Stasiun punika narik kawigatosan pelukis sadanguning période Impresionis lan kathah saking para pelukis papan dunungipun wonten ing caket Gare St-Lazare sadanguning 1870-an lan 1880-an.

Édouard Manet dumunung wonten ing caket bangunan kasebut, ing 4 rue de Saint-Pétersbourg. 2 taun sasampuning pindhah dhateng aréa kasebut, piyambakipun nedahaken lukisanipun "Le Chemin de Fer" ing Paris Salon taun 1874. Lukisan punika, sakmenika kapajeng wonten ing National Gallery of Art, Washington D.C., ngemot satunggaling wanita kanthi asu alitipun lan buku ingkang dipunlenggahi sinambi ngadhep pamriksa ing ngajeng sawijining pager wesi, déné laré putri ing sisihipun ningali rèl lan kréta uap ing wingkingipun. Karay kasebut dipunlukis saking halaman wingking griyan kancaipun ing rue de Rome. Wonten ing paméran kapisananipun, lukisan kasebut asring dipuntiru lan dipundadosaken bahan guyonan.[1]

Gustave Caillebotte ugi dumunung ing caket stasiun punika. Piyambakipun damel lukisan Le Pont de l'Europe (Jembatan Eropa) taun 1876 (sakmenika ing Petit Palais, Musée d'Art Moderne ing Genewa, Swiss) lan "On the Pont de l'Europe" taun 1876-1880 (Kimbell Art Museum, Fort Worth). Lukisan kapisanan nedahaken sesawangan ngadheo jembatan kanthi wesi ingkang diagonal mbelah gambar manengen, kanthi latar belakang tiyang-tiyang ing jembatan ing sisih kiwa, lan lukisan pungkasan nedahaken struktur wesi jembatan ngadhep sawijining close-up geometri industrialipun, kanthi tiga priyantun kakung ing kiwa lukisan, sedayanipun ngadhep ing arah ingkang béda. (Pont de l'Europe minangka sawijining jembatan ageng ingkang nyebrangi jalur rèl statisun ingkang sampun kawiyaraken, ing pundi wekdal punika kagungan ruji-ruji wesi)[2]

Taun 1877, pelukis Claude Monet nyéwa sawijining studio caket Gare Saint-Lazare. Wonten ing taun ingkang sami, piyambakipun maméraken 7 lukisan stasiun kréta api wonten ing sawijining paméran lukisan impresionis. Piyambakipun sampun damel 11 lukisan babagan subjék punika. [3], [4][5].

Pelukis ingkang kapengaruh kaliyan Gare Saint-Lazare inggih punika Jean Béraud, ingkang damel lukisan "The Place and Pont de l'Europe" pada 1876-78 [6] lan Norbert Goeneutte (1854-1894), kanthi sawijining studio ingkang nyamektakaken sesawangan ngadhep ing Pont de l'Europe, nglukis situs punika kaping sapérangan wekdal taun 1880-an. Salah satunggalipun inggih punika "The Pont de l'Europe and Gare Saint-Lazare" wiwit taun 1888 (ing Baltimore Museum).[7]

Stasiun St-Lazare saking Pont de l'Europe

Sawijining lukisan ingkang nedahaken jembatan Place de l'Europe nalika pambukaanipun taun 1868 dipundamel déning Auguste Lamy. [8]

Taun 1998, Musée d'Orsay lan National Gallery of Art Washington D.C., ngawontenaken sawijining paméran kanthi téma "Manet, Monet, lan Gare Saint-Lazare" [9]

Gare Saint-Lazare naté medal ing film La bête humaine karya Emile Zola lan Terminus St-Lazare saking Roland Sadaune.

Stasiun punika ugi medal wonten ing film French Kiss (1995) kanthi Kevin Kline lan Meg Ryan. Wonten ing adegam pungkasan ing Paris ing pundi karakter kevinKline dipunoyak déning Inspektur Polisi Jean-Paul Cardon (Jean Reno) nalika nyobi minggah kréta nuju ing Cannes.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  • "Manet, Monet, and the Gare Saint-Lazare" by Juliet Wilson-Bareau.
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Gare Saint-Lazare ing Wikimedia Commons.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

48°52′37″N 2°19′28″E / 48.87694°N 2.32444°E / 48.87694; 2.32444

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gare_Saint-Lazare&oldid=843332"