Big Ben

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Big Ben London
Big Ben ing mangsa wengi

Big Ben inggih punika lonceng ageng ing menara jam ing Gedhung Parlemen ing Westminster, London. Asma punika ugi dipunginakaken kagem ngurujuk menara punika piyambak. Menara jam dumunung ing sisih lèr Istana Westminster ing Central London ingkang dipunbiyangun taun 1859.

Menara punika dipuntepang kanthi asma Big Ben amargi minangka sebatan kagem lonceng ingkang paling ageng ing menara jam ingkang saderengipun dipunsebat Bell Ageng. Menara punika nginggilipun 96 meter lan kirang langkung wonten 400 jangkah ing nginggilipun. Wewangunan punika mboten kagem turis mancanegara. Namung warga Inggris ingkang gadhahi idin kagem minggahi Big Ben. Westminster Bridge inggih punika papan ingkang sae kagem mundhut gambar lan Parliament Square.[1]

Struktur Big Ben[sunting | sunting sumber]

Istana Westminster lan Big Ben saking wetan laut, saking Jembatan Westminster

Menara punika dipunbiyangun kagem bageyan saking pambiyangunan istana enggal dening Charles Barry, sasampunipun Istana Westminster ingkang kebesmèn ing tanggal 22 Oktober 1834. Menara ingkang nginggilipun 96.3 meter dipunbiyangu kanthi gaya Gothik Victoria. 61 meter ing ngandhap jam dipundamel saking bata ingkang dipunlapisi sèla, sanesipun punika nginggilipun menara saking ragangan wesi ingkang dipundamel saking wesi leleh. Menara punika dipunbiyangun ing nginggilipun lemah 15 meter ping 15 meter, pondasinipun saking beton kandelipun 3 meter. Sedaya sisih jam nginggilipun 55 meter

Ngajeng Jam[sunting | sunting sumber]

Ngajeng Big Ben

Jam punika dipundesain dening pangacara lan horologis Edmund Beckett Denison, lan George Airy, inggih punika Astronom Karajaan. Jam punika dipundamel Edward John Dent, ingkang rampung ing taun 1854. Ananging tasih dereng rampung ngantos taun 1859. Nalika Blitz London, Istana Westminster dipunbom dening Jerman,ing tanggal 10 Mei 1941, bom dadosaken kalih saking sekawan ngajeng jam rusak lan nginggilipun menara sarta ngrusaka papan dewan rakyat. Arsitek Sir Giles Gilbert Scott ingkang dandosi papan punika.

Karusakan ing Big Ben[sunting | sunting sumber]

Kerusakan ing Big Ben inggih punika:

  1. Taun Anyar 1962: salju lan es ingkang nutupi lengen panjang jam dadosaken jam mboten saged mubeng, dadosaken bandul medal saking papanipun.
  2. Agustus 1976: Karusakaan ingkang paling ageng. Bagean saking bell rusak amargi lo am ingkang sampun dangu. Big Ben mboten saged dipungunaaken 9 sasi lan 26 dinten – jam. Ing pungkasan mati malih ing tanggal 9 Mei 1977.
  3. 30 April 1997 : mati.
  4. Tiga minggu selajengipun: rusak malih.
  5. Jumat, 27 Mei 2005: jam mati ing 10:07 wengi wekdal punika, menawi mati amargi mangsa panas (temperatur ing London wekdal punika ngantos 31.8 °C (90 °F). Jam punika pungkasanipun saged urip malih, ananging mati malih ing 10:20 wengi wekdal punika lan mati ngantos 90 menit ngantos saged urip malih.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.tourist-information-uk.com(dipuntingali tanggal 22 September 2011)
  2. ^ (id)selebonline.com(dipuntingali tanggal 22 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Big_Ben&oldid=832801"