Fruktan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur kimia inulin, salah siji jinis fruktan

Fruktan merupakan polimer fruktosa (rantai monomer fruktosa) dan jauh lebih kecil daripada polimer glukosa ing pati.[1] Fruktan biasane mung duweni telu nganti pirang-pirang atus unit fruktosa. [1]Fruktan larut banget ing banyu lan disintesis sarta akeh-akehe disimpen ing vakuola.[1] Akeh-akehe fruktan ngandhut siji unit glukosa termina, nudhuhake yen kabeh mau dibangun kanthi nambahake unit fruktosa ing bageyan fruktosa saka molekul sukrosa. [1]Fruktan biyasane ana ing sesuketan lan ing organ tertemtu kang sithike sangang suku liyane, kalebu organ panyimpen ngisor lemah saka Asteraceae (komposit kaya aster lan dandelion) lan Campanulaceae sarta ing godhong lan bulbi Liliaceae (kembang lili), Iridaceae (iris), Agavaraceae, dan Amyrillidaceae. [2][1]

Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

Ana patang tipe utama fruktan, yaiku:

  • Inulin minangka fruktan kang ngandhut nganti sekitar 35 unit fruktosa kang dihubungake marang liyane ing rantai lurus dening pangiket β-2,1 glikosida (karbon 2 saka salah siji fruktosa dihubungake ing karbon 1 fruktosa sadurunge).[1]
  • Levan utawa uga sinibut flein minangka fruktan kanthi cacah unit fruktosa kira-kira beberapa nganti tekan 260 ing suket Phleum pratense lan 314 ing suket Dactyis glomerata.[1] Levan ngandhut unit fruktosa kang utamane dihubungake dening ikatan α-2,6 glikosida (karbon 2 ing salah siji fruktosa dihubungake kanthi karbon 6 ing fruktosa sadurunge).[1]
  • Fruktan tanpa jeneng, duweni cabang akeh kanthi pangiket campuran kang kerep ana ing godhong, gagang, lan ing kembang ana gandum, jelai lan sesuketan mangsa atis tertemtu.[1]
  • Fruktan tanpa jeneng, tanpa cabang, yaiku klompok fruktan kang diidentifikasi mung ana ing rong spesies saka Liliceae: bawang (ing oyot) lan asparagus (ing godhong).[1] Klompok kang kasusun saka sangang jinis utama fruktan iki ngandhut molekul kang cukup cilik kanthi ora luwih saka limang unit fruktosa lan siji unit glukosa.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:65-66. ISBN 979-8591-27-5
  2. ^ (en) Meier H, Reid JSG. 1982. Reserve polysaccharides other than starch in igher plants. dalam Loewus FA, Tanner W (editor). Encyclopedia of Plant Physiology, New Series, Vol. 13A, Plant Carboydrates. Berlin:Springer-Verlag. Hal:418-471.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fruktan&oldid=833101"