Catherine saking Valois

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Catherine saking Valois


Lair 27 Oktober 1401
Paris, Prancis
Tilar donya 3 Januari 1437 (umur 35)
London, Inggris
Papan pasaréyan Westminster Abbey, London
Pasangan Henry V saking Inggris
nikah 1420; des. 1422
Owen Tudor
nikah sekitar 1431–32; randa 1437

Catherine saking Prancis (lair 27 Oktober 1401 – tilar donya 3 Januari 1437 kanthi umur35 taun)[1] minangka Permaisuri Inggris saka taun 1420 tekan taun 1422. Panjenengané yaiku putri Raja Charles VI saking Prancis, garwa Henry V saking Inggris ,[2] ibu Henry VI saking Inggris dan Raja Perancis, lan lewat prastawa pernikahan rahasiané karo Owen Tudor, éyang Raja Henry VII saking Inggris.[3] mbakyu saking Catherine, Isabella saking Valois, minangka Permaisuri Inggris saking taun 1396 – 1399, minangka pangantèn cilik Raja Richard II saking Inggris [4].

Lair ing Hôtel de St Pol, Paris, lan tilar donya ing Biara St Saviour utawa Biara Bermondsey, London, Catherine dikubur ing Westminster Abbey, lan sasuwéné mangsa pamerintahan Henry VII tutup peti matiné mbukak kanthi ora sengaja, ngetokaké jenazahé, sing pirang-pirang generasi narik perhatiané para wisatawan; kerangka Catherine ora dikubur manèh kanthi layak tekan mangsa pamerintahan Victoria saking Britania Raya.

Wiwitaning Urip[sunting | sunting sumber]

Catherine saking Valois minangka putri Raja Charles VI saking Prancis karo garwané Isabelle saking Bayern.[5] Panjenengané dilairaké ing Hotel of St. Pol (salah sijining istana kerajaan ing Paris) tanggal 27 Oktober 1401. Sadurungé, ana salah sijining rembugan kanggo nikahaké karo putra Henry IV, ananging Raja kebacut tilar donya sadurungé negosiasi kuwi kawiwitan. Raja sing anyar, Henry V, uga mènèhi saran prastawa jodoh-jodohan kasebut, ananging njaluk mas kawin sing gedhé lan diakoni haké kanggo tahta Prancis.

Prastawa nikahan Catherine karo Henry V saking Inggris

Henry V lunga perang karo Prancis lan sawisé kamenangan Inggris ing Pertempuran Agincourt, rencana pernikahané dilanjutaké. Catherine jaréné ayu banget lan nalika Henry akhiré ketemu karo panjenengané ing Meulan, panjenengané dadi seneng. Ing wulan Mei 1420, salah sijining prajanjèn perdamaian digawé antarané Inggris lan Prancis lan Charles ngakoni Henry saking Inggris minangka pewarisé. Catherine lan Henry nikah ing Gereja Paroki St John utawa Katedral Troyes tanggal 2 Juni 1420 [6].

Catherine budhal menyang Inggris karo garwa anyaré lan diwénéhi mahkota minangka Ratu ing Westminster Abbey tanggal 23 Februari 1421. Ing wulan Juni 1421, Henry bali ing Prancis kanggo nglanjutaké kampanyené.

Ing wektu iki, Catherine wes ngandut sapropirané wulan lan nglairaké Pangeran Henry ing tanggal 6 Desember 1421 ing Windsor. Anak kuwi lan bapaké ora naté ketemu manèh. Ing mangsa pengepungan Meaux, Henry V kenèk salah sijining penyakit fatal lan tilar donya tanggal 31 Agustus 1422, sadurungé ulang tauné sing ka-35. Catherine durung tekan umur 21 taun lan wés dadi randa minangka Ratu Inggris.

Charles VI tilar donya sapropirané wulan salanjuté, nggawé Henry VI dadi raja énom Inggris lan jajahan Inggris-Prancis lor. Catherine nggawé manja putrané nalika panjenengané isih cilik.

Ananging, Catherine isih enom lan pengin nikah manèh sing nggawé prihatin Pelindungé, pakdhe raja, Humphrey, Adipati Gloucester. Gosip sing nyebar menawa Catherine nduwé rencana arep nikah karo Edmund Beaufort, Pangeran Mortain, seduluré garwané. Humphrey ora setuju karo babagan nikahan kuwi, ananging, ing njero Parlemen taun 1427-8, salah sijining rancangan undang-undang nggawé peraturan kanggo salah sijining Ratu sing randa kanggo nikah manèh. Rancangan undang-undang kasebut ngendika menawa misalé salah sijining Ratu nikah manèh tanpa persetujuan Raja, garwané bakal kelangan lemah lan bandané, sanadyan keturunan saka prastawa pernikahan kasebut bakal tetep dadi anggota saking kulawarga kerajaan lan ora bakal nanggung hukuman. Peraturan liyané yaiku menawa persetujuan raja mung bisa kadadéan menawa panjenengané wés déwasa. Nalika rancangan undang-undang kasebut digawé, raja mung yuswané 6 taun.

Catherine mapan ing njero istana raja, mungkin bèn entuk ngemong putrané sing isih cilik, ananging babagan iki uga nekakaké untung kanggo para kanselir déwé kanggo ngawasi Ratu.

Ing mburi kabèh iki, Catherine wiwit njalin hubungan karo Owen ap Maredudd ap Tudor saking Wales. Ana akèh dongeng, sing paling ora ndukung, kepriye Catherine lan Owen ketemu. Owen mungkin dilairaké ing sekitar taun 1400, lan mungkin lungo ing medan perang nalika nglayani pengurus Henry V Sir Walter Hungerford taun 1421 ing Prancis. Tudor kemungkinan gedhé minangka penjaga sing ditunjuk kanggo rumah tangga Ratu utawa lemari klambi. Hubungan kuwi diwiwiti nalika Catherine mapan ing Kastil Windsor, lan panjenengané dadi ngandut kanthi anak kapisan ing papan kuwi. Ing sapropirané titik, panjenengane mandek mapan ing njero rumah tangga Raja lan ing wulan Mei 1432 Parlemèn njamin Owen ing babagan hak salah sijining wong sing kebangsaané Inggris. Iki penting amarga hukum-hukum Henry IV mbatesi hak-hak wong Welsh.

Lambang Catherine saking Valois minangka permaisuri[7]

Ora jelas menawa Catherine lan Owen Tudor sejatiné nikah. Ora ana bukti nyata dokumentasi saka prastawa nikahan kasebut. Saliyané kuwi, menawa panjenengané loro kabeh temenan naté nikah, ana pertanyaan menawa nikahan kasebut sah, dideleng saka Undang-undang 1428. Saka hubungan Owen Tudor lan Ratu Catherine mudunaké Henry VII saking Inggris lan Dinasti Tudor. Para sejarawan Tudor negesaké menawa Owen lan Catherine wés nikah, amarga nikahan panjenengané kabèh sing sah minangka mata rantai sing penting banget ing nejro argumentasi kanggo legitimasi Dinasti Tudor.

Owen lan Catherine paling sithik nduwèni lima anak (4 anak slamet tekan gedhÉ). Edmund, Jasper lan Owen sakabehé lair adoh saka istana. Panjenengané kabèh nduwèni 2 anak wedok, Margaret, sing dadi salah sijining biarawati lan Tacina, sing nikahi Reynold Grey.

Catherine ngleboni Bermondsey Abbey, kemungkinan golek obat kanggo penyakité sing wés gawé susah sasuwené sapropirané wektu (kemungkinan kanker) Panjenengané uga ngandut anak sing pungkasan lan nglairaké sapropirané dina sadurungé tilar donyané. Panjenengané nggawé wasiaté mung telung dina sadurungé tilar donyané tanggal 3 Januari 1437. Panjenengané dikubur ing Westminster Abbey ing njero kapel Henry V Chantry.

Sawisé Ratu tilar donya, mungsuh Owen lan Catherine mutusaké kanggo nerusaké nglawan Owen sing nglanggar hukum kanthi nikah manèh karo Ratu sing wés randa. Owen ngetok ing ngarep Dewan, mbébasaké panjenengané dewé saka macem-macem tuduhan lan dibebasaké. Ing perjalanan baliné menyang Wales, panjenengané ditahan lan bandané disita. Panjenengané nyoba kanggo mlayu saka penjara Newgate ing wiwitan taun 1438 lan akhiré mandek ing Kastil Windsor ing wulan Juli taun kuwi.

Sawetara kuwi, rong putra paling tuwa Owen lan Catherine, Edmund lan Jasper, lunga kanggo mapan bareng Catherine de la Pole, Kepala Biarawati Barking lan sedulur wédok, Earl Suffolk. Ing salah sijining dina sawisé taun 1442, Raja (sedulur tiri panjenengané kabèh) njupuk peran kanggo ngasuh panjenengané kabèh. Owen, akhiré dibébasaké kanthi jaminan £2000, ananging diwènèhi ngapura ing wulan November 1439 (lan jaminan kuwi dibatalaké ing taun 1440). Owen diladèni kanthi apik sawisé kuwi lan mapan ing njero rumah tangga Raja tekan tengah-tengahan taun 1450.

Tilar donya lan panguburan[sunting | sunting sumber]

Catherine tilar donya tanggal 3 Januari 1437, ora suwé sawisé nglairake, ing London, lan dikubur ing Westminster Abbey. Owen Tudor ditahan kanthi tuduhan sing ora jelas ora suwé sawisé tilar donyane Catherine, ananging salanjuté dibébasaké. Panjenengané urip tekan taun 1461, nalika panjenengané dièksekusi dening York dibarengi Paprangan Salib Mortimer. Putra-putra panjenengané kabèh diwènèhi daerah kakuasaan ing ngisor pangeran déning putra Catherine Raja Henry VI. Edmund nikah karo Margaret Beaufort, salah sijining wanita saka keturunan kerajaan, kanthi putra-putra panjenengané kabèh akhiré dadi Raja Henry VII.

Patung kayu kuburané sing digawa ing upacara penguburané isih ana tekan saiki ing Westminster Abbey lan dipajang ing Musium Undercroft. Makam asliné nglambangaké pengetan saka pualam, sing kanthi sengaja dirusak sasuwéné ekstensi ing biara nalika mangsa pamarintahan putuné, Henry VII saking Inggris. Wes dinyatakaké menawa Henry mrintahaké supaya pengetané disingkiraké kanggo ngadohaké saka garis kulawargané sing ora sah. Ing wektu kuwi, tutup peti matiné ora sengaja kaangkat, ngetokaké rangkané, sing sasuwéné pirang-pirang generasi dadi daya tarik wisata. Ing taun 1669 salah sijining penulis buku harian Samuel Pepys ngambung ratu sing wés tilar donya ing wektu ulang tauné :

Shrove Selasa 1669, Kula lunga menyang Biara, lan ndeleng jenazah Ratu Catherine saking Valois, lan ndemok bagian nduwuré nganggo tangan kula, lan kula ngambung lambénipun, bayangaken kula tenanan ngambung salah sijining Ratu: lan iki dina ulang taun kula lan umur kula 36 taun, kula tenanan ngambung salah sijining Ratu.

—Samuel Pepys

Jenazahe Catherine ora dikubur manèh kanthi pantes tekan mangsa pamarintahan Victoria saking Britania Raya.

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Ing njero fiksi sejarah[sunting | sunting sumber]

  • Catherine saking Valois minangka subyek saking novèl Rosemary Hawley Jarman, "Crown in Candlelight" (1978)
  • Ing njero buku, "The Queen's Secret" oleh Jean Plaidy, Catherine minangka karakter judul.
  • Dolanan William Shakespeare, Henry V nggambaraké prastawa pernikahan Catherine saking Valois' karo Henry V saking Inggris sawisé Paprangan Agincourt.
  • Novel Dedwydd Jones', diterbitaké taun 2002, "The Lily and the Dragon", nyeritakaké Owain Tudor lan Catherine saking Valois.
  • Novel Vanora Bennet, The Queen's Lover (2009) adedasar uripé Catherine saking Valois

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Europäisch Stammtafeln Band II tafel 63. says she died on 3 January 1438
  2. ^ The Cambridge historical encyclopedia of Great Britain and Ireland, Ed. Christopher Haigh, (Cambridge University Press, 2000) , 345.
  3. ^ Williams, Neville and Antonia Fraser, The Tudors, (University of California Press, 2000), 19.
  4. ^ http://www.britannia.com/history/biographies/catherine_valois.html (dipununduh 19 April 2013)
  5. ^ Historical dictionary of late medieval England, 1272-1485, Editors Ronald H. Fritze, William Baxter Robison, (Greenwood Publishing Group, 1992), 94.
  6. ^ http://womenshistory.about.com/od/medbritishqueens/p/catherinevalois.htm (dipununduh 19 April 2013)
  7. ^ Boutell, Charles (1863), written at London, A Manual of Heraldry, Historical and Popular, Winsor & Newton

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Catherine saking Valois
Cabang kadet Wangsa Kapetia
Lair: 27 Oktober 1401 Tilar donya: 3 Januari 1437
Inggris
Lowong
Keri déwé dijabat dening
Joanna saking Navarra
Permaisuri Inggris
Nyonya Irlandia

2 Juni 1420 – 31 Agustus 1422
Lowong
Selanjuté dijabat déning
Margaret saking Anjou
Lowong
Keri déwé dijabat dening
Isabella saking Prancis
Ibu Suri
1422–1437
Lowong
Selanjuté dijabat déning
Elizabeth Woodville