Bulus Ijem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bulus ijem utawi Chelonia mydas
Chelonia mydas.
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Reptilia
ordo: Testudines
kulawarga: Cheloniidae
Genus: Chelonia
Latreille dalam Sonnini

& Latreille, 1802

Species: Chelonia mydas
Jeneng binomial
Chelonia mydas
(Linnaeus, 1758)

Chelonia mydas, utawi Bulus Ijem (ngoko: Bulus Ijo) inggih menika penyu seganten ingkang ukuranipun ageng lan kalebet kulawarga Cheloniidae.[1] Kéwan menika inggih menika spesies mung-mungan saking golongan Chelonia.[1] Kéwan menika gesang ing seganten tropis lan subtropis, utaminipun ing Samodra Atlantik lan Samodra Pasifik.[1] Namanipun kéwan menika dipunpendhet saking lemak awarni ijem ingkang wonten ing sangandhapipun cangkang bulus menika.[1]

Bulus ijem inggih menika jinis bulus ingkang gesang ing seganten lan kalebet kéwan poikiloterm.[2] Populasi bulus ijem kathah dipunpanggihi ing wewengkon ingkang kathah sumber pakan lan wontenipun sarang ingkang jumbuh.[2] 134

Nalika bulus Ijem badhé nigan ing pinggir seganten lan damel sarang saged dipunpengaruhi déning pinten-pinten faktor, inggih menika faktor pantai ingkang landai lan kakiyatan gelombang ingkang saged mbiyantu bulus dhateng dharatan, sanèsipun menika wontenipun alangan kados watu utawi tebing lan alangan sanèsipun saged mempengaruhi dhatengipun bulus menika ing pantai.[2]

Ing Indonésia aktivitas bulus ijem ingkang badhé nigan saged dipunpanggihi ing Pulo Jemur, ingkang limrahipun dipunwiwiti ing wulan April, lan paling kathah ing wulan Mei lan Juni.[2] Bulus ijem nggadhahi wekdal nigan ingkang temporal, kathahipun ing wulan Juni lan Juli, lan wiwit kirang anggenipun nigan ing wulan Agustus, lan pungkasanipun ing wulan September.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bulus_Ijem&oldid=832258"