Basidiomycota

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basidiomikota
Basidiomycetes dari buku Ernst Haeckel berjudul Kunstformen der Natur (Artforms of Nature) pada tahun 1904
Klasifikasi èlmiah
krajan: Fungi
Subkrajan: Dikarya
filum: Basidiomycota
R.T. Moore, 1980

Basidiomikota iku salah sijine divisi saka fungi utawa Jamur. Basidiomikota iku biasane makroskopis (ukurané gedhé), jamur kang biasané ditemukaké ing lapangan lan ing alas-alas.[1] Jamuré duwé pang lan tudhung kang dijenengi basidiokarp. [1] Jamur iki duwé basidiospora yaiku basidium kang ngasilaké spora. [1] Cara réprodhuksiné iku diwiwiti saka spora basidium utawa spora kanidium kang tukul dadi benang hifa kang duwé sekat lan inti siji. [1] Hifa gawé miselium, miselium kang jinisé beda, yaiku kang positip lan kang negatip ketemu lan dadi siji, dhindhing sélé larut. [1] Inti sél salah sijine pindhah dadi ana sel dikariotik. [1] Saka sel dikariotik, mengkoné tukul hifa lan miselium dikariotik. [1] Miselium dikariotik tukul dadi “tubuh buah” contoné rupané dadi kaya payung[2] Jinis basidiomycota kang dienggo ing kauripan sadina-dina iku

  • Lentinus edodes ing Jepang, jamur iki biasa didadékaké panganan[2]
  • Pleurotes biasané didadékaké panganan, jamur iki jamur kayu[2]
  • Auricularia polytricha utawa jamur kuping, jamur iki rupané kaya kuping. [2] Biasané jamur iki didadékaké panganan. [2] Jamur iki biasané urip ing kayu[2]
  • Ganoderma aplanatum lan Polyporus giganteus rupané kaya kipas. [2] Biasané dienggo kanggo obat utawa ganotérapi[2]
  • Amanita muscaria biasané urip ing kotoran kéwan. [2] Jamur iki bisa ngasilaké toksin muskarin kang bisa maténi laler[2]
  • Puccinia graminis utawa jamur karat, rupané kaya karat. [2] Jamur iki biasane urip dadi parasit ing suket-suketan (Gramineae). [2] Jamur iki bisa nyebabaké bercak-bercak ing dhuwur godhong. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.96)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.97)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basidiomycota&oldid=876870"