Yule

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Narik kayu Yule saka alas. Ilustrasi taun 1832.

Yule utawa Yule-tide iku fèstival patengahan mangsa adhem wong-wong Jermanik sing nglibataké pista pangorbanan sing banjur diserep sajeroning prayaan Natal. Wong-wong pagan Jermanik mèngeti Yule saka akir Dhésèmber tekan awal Januari nalika kalèndher Julian diadhopsi. Sapérangan sajarawan ngeklim yèn prayaan iki magepokan karo Wild Hunt utawa diprabawai déning Saturnalia, fèstival mangsa adhem Romawi.

Istilah Yule isih digunakaké ing nagari-nagari Nordik lan uga nagari-nagari mawa basa Inggris kanggo ngacu marang dina Natal. Kabiasan kaya ta kayu Yule, wedhus Yule, babi Yule, nyanyian Yule lan sapituruté oyoté saka Yule. Ing jaman modhèren, Yule dipèngeti minangka fèstival budaya lan uga maw upacara kaagaman déning sapérangan wong Kristen lan Neopagan.