Wong Tivertsi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Wewengkon Éropah kang didunungi déning golonganing warga Slavik Wétan ing abad angka 8 lan angka 9.

Wong Tivertsi (Basa Basa Ukrania: Тиверці, Rusia: Тиверцы, Basa Rumania: Tiverți), ya iku sawijining golonganing warga Slavik Wétan kang kawitan kang ndunungi wewengkon palemahan sachedaké Dniester. Uga ndunungi Danube pérangan ngisor, kang ana ing Ukraina Kulon jaman saiki lan Moldova, uga bokmenawa ana ing Rumeni sisih wétan lan wewengkon Odésa sisih kidul oblast of Ukraine. Wong Tivertsi iku golonganing warga kang mujudaké bangsa Moldova lan uga bangsa Ukraina, mligi sub-bangsa lan wewengkon historis Podolia. Katurunané wong Tivertsi, ya iku wong Podolia kuwi minangka sun-golonganing wong Ukraina kang mirunggan.

Padunungan[besut | besut sumber]

Sawenèh padunungané wong Tivertsi saiki dadi situs arkéologi ing Ukraina lan Moldova (Alcedar, Echimăuţi, Rudi lsp.). Miturut paneliti saka Rumeni lan Moldova, Wong Tivertsi ing kala kawitan iku mujudaké cacah jiwa kang dumunung ing sadawané kali Dniester, minangka leluriné wong Rumeni.[1][2]

Sawenèh sujana sarujuk yèn jeneng saka kutha Tyvriv (ing satengené pinggiring kali Buh Kidul) ing wewengkon Vinnytsia ana Ukraina, wodé saka golonganing warga Tivertsi, kang tau manggon ana ing wewengkon kuwi. Samono uga, jeneng saka kutha ing Ukraina sisih kuloné Kivertsi kang uga digayutaké karo golonganing warga Tivertsi. Ana pangira-ira yèn wong Kamyanets-Podilsky ing Dniester iku punjering golonganing warga Tyvertsi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

  • Pratélan golongan wong Slav Jaman Tengahan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Gheorghe Postică, Civilizația medievală timpurie din spațiul pruto-nistrean (secolele V-XIII), Editura Academiei Romane, Chișinău, 2007, p. 75
  2. ^ Victor Spinei, The Romanians and the Turkic Nomads North of the Danube Delta from the Tenth to the Mid-Thirteenth Century, BRILL, 2009, p.84-87