Wong Tivertsi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wewengkon Éropah sing didunungi déning golonganing warga Slavik Wétan ing abad angka 8 lan angka 9.

Wong Tivertsi (Basa Ukrania: Тиверці, Ruslan: Тиверцы, Basa Rumania: Tiverți), ya iku sawijining golonganing warga Slavik Wétan kang kawitan sing ndunungi wewengkon palemahan sachedaké Dniester. Uga ndunungi Danube pérangan ngisor, sing ana ing Ukraina Kulon jaman saiki lan Moldova, uga bokmenawa ana ing Rumeni sisih wétan lan wewengkon Odésa sisih kidul oblast of Ukraine. Wong Tivertsi iku golonganing warga sing mujudaké bangsa Moldova lan uga bangsa Ukraina, mliginé sub-bangsa lan wewengkon historis Podolia. Katurunané wong Tivertsi, ya iku wong Podolia kuwi minangka sun-golonganing wong Ukraina sing mirunggan.

Padunungan[besut | besut sumber]

Sawenèh padunungané wong Tivertsi saiki dadi situs arkéologi ing Ukraina lan Moldova (Alcedar, Echimăuţi, Rudi lsp.). Miturut paneliti saka Rumeni lan Moldova, Wong Tivertsi ing kala kawitan iku mujudaké cacah jiwa sing dumunung ing sadawané kali Dniester, minangka leluriné wong Rumeni.[1][2]

Sawenèh sujana sarujuk yèn jeneng saka kutha Tyvriv (ing satengené pinggiring kali Buh Kidul) ing wewengkon Vinnytsia ana Ukraina, wodé saka golonganing warga Tivertsi, sing tau manggon ana ing wewengkon kuwi. Samono uga, jeneng saka kutha ing Ukraina sisih kuloné Kivertsi sing uga digayutaké karo golonganing warga Tivertsi. Ana pangira-ira yèn wong Kamyanets-Podilsky ing Dniester iku punjering golonganing warga Tyvertsi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

  • Pratélan golongan wong Slav Jaman Tengahan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Gheorghe Postică, Civilizația medievală timpurie din spațiul pruto-nistrean (secolele V-XIII), Editura Academiei Romane, Chișinău, 2007, p. 75
  2. ^ Victor Spinei, The Romanians and the Turkic Nomads North of the Danube Delta from the Tenth to the Mid-Thirteenth Century, BRILL, 2009, p.84-87