Wong Oroqen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Oroqen
Suku Oroqen.jpg
Gunggung cacah jiwa
(8,000 (est.))
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
China: Heilongjiang, Inner Mongolia
Basa
Oroqen
Agama
Shamanism, Buddhism
Golongan ètnik magepokan
Evenks, other Tungusic peoples

Wong Oroqen utawa Suku Oroqen ya iku suku saka 56 suku kang ana ing Républik Rakyat Cina.[1] Cacahe wong Oroqen Tiongkok nganti 8000 wong luwih. Suku bangsa iki uripé ing pagunungan Xing'an, papan kang ana ing antarané Panggon Otonom Mongolia Jero lan Provinsi Heilongjiang, pase ana ing Kabupatèn Otonom Oroqen Keresidenan Hulunboir Panggon Otonom Mongolia Jero.[2] Basa kang digunakaké ya iku basa Oroqen kang kagolong ing rumpun basa altai.[2] Suku Oroqen ora duwé aksara dhéwé, aksara kang digunakaké ya iku aksara Mandarin.[2] Oroqen duwé teges jejuluk kanggo wong kang urip ing pengunungan utawa warga kang nduwéi rusa kutub.[2] Jeneng oroqen ana ing cathetan sajarah wiwit Dinasti Qing.[2] Mbah buyute suku Oroqen ndisek urip ing sakidule Pegunungan Hing'gan sajobone Provinsi Heilongjiang. Nalika abad angka 17, amarga invasi saka Rusia, warga suku Orqen nalih menyang panggonnan cedhak Lesser Pegunungan Hing'gan.[1]

Jeneng Orqen ana wiwit taun rong puluh, jaman Kangxi. Jeneng iki asring ditulis ing cathetan sajarah Dinasti Han minangka Erchun, Elechun,Eluchun, Elunqi. Sawisé Républik Rakyat Cina ngadek ing taun 1949, suku iki kanthi resmi dijenengi Oroqen ètnis minoritas.[1] Jaman biyèn wong saka Suku Oroqn uripé kanthi cara ngajak kéwan lan mancing. Sawisé ngadek Cina, suku iki sithik kanthi sithik lunga saka alas lan urip netep, banjur wiwit ngingoni kewan.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]