Wilhelm Conrad Rontgen

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Wilhelm Conrad Rontgen

Wilhelm Conrad Rontgen ya iku penemu sinar X.[1] Sinar X ya iku sinar kang bisa nyorot barang kang tutupan, kayata balung kang ana ing jero daging.[1] Dheweke lair ing Lennep, Jerman, tanggal 27 Maret 1845.[1] Wong tuwane ya iku pengusaha sandhangan, lan Rotgen ya iku anak suji-sijine.[1] Dheweke misuwur minangka pecinta alam lan petualang.[1] Dheweke sekolah ana ing Walanda.[1] Iki amarga kawit dheweke umur telung taun, wong tuwane pindah ana ing Apeldoorn, Walanda.[1] Ing kene, dheweke sekolah asrama ing Institut Martinus Herman van Doorn.[1] Dheweke ora duwéni prestasi apa-apa saliyane minangka nom-noman petualang.[1] Taun 1862, dheweke mlebu sekolah teknik ing Utrecht, Walanda, nanging dheweke ditokke amarga diarani nggambar karikatur gurune.[1] Kamangka dheweke ora tau nindakake.[1] Telung taun candhake dheweke kasil anggone mlebu Universitas Utrecht lan nyinaoni fisika.[1] Nalika dheweke ngalih ana ing Swis lan mlebu ana ing Jurusan Rekayasa Mekanik Universitas Zurich, dheweke mulai katon bisa ngwasani fisika.[1]

Ing Zurich, Rontgen dibimbing déning dosenen dhewe ya iku Clausius lan nyambut gawé ana ing laboratorium Kundt.[2] Sawise entuk gelar Ph.D ing taun 1869, heweke dadi asisten Kundt.[2] Nalika taun 1874, dheweke lunga ana Prancis lan mulang ana ing Universitas Strasbougr.[1] Setaun candhake dheweke dadi guru besar ing akademi Pertanian Hohenheim ing Wurrtenberg.[2] Taun 1876 dheweke bali ana ing Starsbourg lan ditunjuk minangka guru besar bidang fisika.[2] Telung taun candhake dheweke ditawani dadi Ketua Jurusan Fisika ing Universitas Giessen.[2]

Taun 1895, dheweke nyinaoni fenomena arus listrik lumantar gas kang duwéni tegangan cilik.[2] Iki minangka mula bukane dheweke nemokake sinar X.[2] Rontgen tinggal donya nalika tanggal 19 Februari 1923 amarga kanker usus.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 265]
  2. ^ a b c d e f g h (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 270]