Wikipedia:Artikel pilihan/2011 03

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mustafa Kemal Ataturk looking through a train window over Turkish flag.jpg

Mustafa Kemal Atatürk (12 Maret 188110 November 1938), dumugi taun 1934 asmanipun punika Gazi Mustafa Kemal Pasha, punika satunggiling perwira militèr lan negarawan Turki ingkang mimpin révolusi nagari punika. Panjenenganipun ugi arupi pangadeg lan Présidhèn pisanan Républik Turki.

Mustafa Kemal mbuktèkaken piyambakipun minangka komandhan militèr ingkang suksès nalika dhines minangka komandhan divisi salebeting Peperangan Gallipoli. Sasampunipun kakalahan Kakaisaran Ottoman ing tangan Tentara Sekutu, lan rencana-rencana salajengipun kanggé mecah nagari punika, Mustafa Kemal mimpin gerakan nasional Turki ingkang salajengipun dados Perang Kamardikan Turki. Kampanye militèripun ingkang suksès ngasilaken kamardikan nagari puniki lan kawangunipun Républik Turki. Minangka présidhèn pisanan nagari puniki, Mustafa Kemal nepangaken sarangkéyan pangénggalan ingkang wiyar ingkang ngupados ngripta satunggiling nagari modhèrn ingkang sékulèr lan dhémokratis. Miturut Angger Nami Kulawarga, Majelis Agung Turki maringaken dhumateng Mustafa Kemal nami "Atatürk" (ingkang tegesipun "Bapak" utawi "Leluhur Turki") ing tanggal 24 November 1934.



Maos sabanjuré