Wakil Prèsidhèn Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
{{{post}}}
Indonesian Vice Presidential Seal gold.svg
Sing pinuju ngayahi wajib
Muhammad Jusuf Kalla

kawit 20 Oktober 2014
Situs jaringan www.wapresri.go.id

Wakil Prèsidhèn Indonésia (jeneng resmi kalungguhan: Wakil Presiden Republik Indonesia) iku wakil kepala negara babar pindah sirah saka pamaréntah Indonesia ingkang luwar biasa lan mirunggan. Minangka wakil kepala negara, Wakil Prèsidhèn iku uga simbol resmi negara Indonesia ing donya sing tumindaké padha karo kualitas tumindaké prèsidhèn minangka kepala negara. Minangka wakil kepala pamaréntahan, Wakil Presiden iku pembantu prèsidhèn sing tingkat kualitas bantuané ing dhuwuré bantuan sing diwènèhi karo mantri, nyekel kekuasaan eksekutif kanggo nglaksanakaké tugas-tugas padhinan pamaréntah sing diutus kanggo piyambaké. Wakil Prèsidhèn njabat sadanguné 5 taun, lan sabubaré iso dipilih sepisan maneh kanggo wektu jabatan ingkang padha.

Pilihan[besut | besut sumber]

Miturut Owahan Katelu UUD 1945 Pasal 6A, Prèsidhèn lan Wakil Prèsidèn dipilih sepasang kanthi langsung dening rakyat langkung Pilihan Umum Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn (Pilpres). Sadurungé, Prèsidhèn (lan Wakil Prèsidèn) dipilih karo Majelis Permusyawaratan Rakyat.

Calon Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn diusulké karo parté pulitik utawa gabungan parté pulitik sing mèlu pemilu sadurungé. Pilpres sing kapisan ing Indonésia diadhani ing taun 2004.

Yen ing Pilpres éntuk >50% akèhé swara ing pemilu paling ora 20% ing pendhak provinsi ingkang kasebar ing luwih saka separo akèhé provinsi Indonésia, mula minangka Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn sing kapilih. Yen ora ana pasangan calon Prèsidèn lan Wakil Prèsidhèn sing kepilih, mula pasangan sing oleh swara paling akèh kapisan lan kapindo ing Pilpres melu Pilpres Puteran Kaloro. Pasangan sing oleh swara paling akèh ing Pilpres Puteran Kaloro dinyataaké minangka Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn Kapilih.

Pemilu Wakil Prèsidhèn kang Lowong[besut | besut sumber]

Ing babagan kalowongan Wakil Prèsidhèn, Prèsidhèn ngajokaké 2 calon Waprès kalihan MPR. Saorané, ing wektu 60 dina MPR ngadakaké Sidang MPR kanggo milih Waprès. 

Pilihan Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn kang Lowong[besut | besut sumber]

Ing babagan Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn leloroné bebarengan, mula parté pulitik (utawa gabungan parté pulitik) sing pasangan Calon Prèsidhèn/Wakil Prèsidhèné oleh swara paling akèh kapisan lan kapindo ing Pilprès sadurungé, ngusulaké pasangan calon Prèsidhèn/Wakil Prèsidhèn déning MPR.

Saorané ing 30 dina, MPR nganakaké Sidang MPR kanggo milih Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn.

Kepyakan[besut | besut sumber]

Salaras dening Pasal 9 UUD 1945, Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn kang kapilih supata miturut agama utawa semaya kanthi temen ing ngarep Majelis Permusyawaratan Rakyat utawa Dewan Perwakilan Rakyat. Yèn MPR utawa DPR ora isa nganakaké sidang, mula Prèsidhèn lan Wakil Prèsidhèn kapilih supata miturut agama utawa semaya kanthi temen ing ngarep uluning MPR karo diseksèni dening pangarep Mahkamah Agung.

Supata Prèsidhèn (Wakil Prèsidhèn):

"Marang Allah aku supata akan memenuhi kewajiban Presiden Republik Indonesia (Wakil Presiden Republik Indonesia) dengan sebaik-baiknya dan seadil-adilnya, memegang teguh Undang-Undang Dasar dan menjalankan segala undang-undang dan peraturannya dengan selurus-lurusnya serta berbakti kepada Nusa dan Bangsa."