Wahing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wong wahing

Cithakan:Infobox body processA wahing, utawa gebres minangka hawa semi-otonom, ngusir hawa saka paru - paru liwat irung lan cangkem, biasane disebabake dening partikel asing sing iritasi mukosa hidung. Wahing ngusir hawa kanthi paksa saka tutuk lan irung kanthi tumindak ora sengaja sing explosive, spasmodic asil utamane amarga iritasi membran lendir hidung. Tumindak iki ngidini lendir uwal saka rongga irung. [1] Sneezing bisa uga ana gandhengane karo cahya sing padhang, owah-owahan dumadakan (tiba) suhu, angin adhem, weteng sing kebak, kena alergi, utawa infeksi virus. Amarga wahing bisa nyebar penyakit liwat tetesan aerosol sing nular, dianjurake kanggo nutupi cangkeme lan irung nganggo lengen, ing njero sikut, jaringan utawa sapu tangan nalika bersin. Saliyane nutupi tutuk, nyawang mudhun uga disaranake kanggo ngowahi arah tetesan sing nyebar lan supaya ora konsentrasi dhuwur ing dhuwur ambegan manungsa.

Fungsi wahing yaiku ngusir lendir sing ngemot partikel utawa iritasi asing lan ngresiki rongga irung. Sajrone wahing, langit-langit alus lan palatine uvula depresi nalika sisih mburi ilate munggah kanggo nutup sebagian dalan menyang cangkeme supaya hawa sing metu saka paru-paru bisa diusir liwat irung. Amarga tutup tutuk iku sebagean, udhara iki bisa uga diusir saka tutuk. Kekuwatan lan ombone pengusiran hawa liwat irung beda-beda.

Ing dudu manungsa[besut | besut sumber]

Zebra sing wahing

Washing iki ora mung kanggo manungsa utawa uga mamalia. Akeh kewan kalebu kucing, [2] segawon, [3] pitik [4] lan iguanas [5] wahing. Anjing liar Afrika nggunakake wahing minangka wujud komunikasi, apamaneh nalika mikir konsensus ing pak utawa mburu utawa ora. [6] Sawetara jinis asu predisposisi mbalikke wahing .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Sneeze". The Free Dictionary. Dibukak ing April 6, 2012.
  2. "Why Cats Sneeze". WebMD.
  3. "My Pet Is Sneezing and Snorting. What's Going On?". Vet Street. 19 September 2011.
  4. "Why is my Chicken Sneezing?". Keeping Chickens. Diarsip saka sing asli ing 2015-05-17. Dibukak ing 2015-04-18.
  5. Kaplan, Melissa (1 January 2014). "Sneezing and Yawning". Herp Care Collection.
  6. "Lycaon pictus) use variable quorum thresholds facilitated by sneezes in collective decisions". Proceedings. Biological Sciences. 284 (1862): 20170347. September 2017. doi:10.1098/rspb.2017.0347. PMC 5597819. PMID 28878054.