Voli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Europei di pallavolo 2005 - Italia-Russia.jpg
Lapangan voli

Voli utawa Voli Bal sajeroning (basa Indonésia: Bola Voli) iku cabang ulah raga kang dimainaké déning rong grup adu-arep. Saben grup dumadi saka enem juru main. Ana uga variasi permainan voli pasisir (vola pasisir) kang saben grup mung dumadi saka rong juru main.

Lapangan permainan[besut | besut sumber]

Ukuran lapangan bola voli kang umum ya iku 9 mèter x 18 mèter. Ukuran dhuwur nèt putra 2,43 mèter lan kanggo putri 2,24 mèter. Garis wates serang kanggo juru main mburi 3 mèter saka garis tengah (sejajar karo jaring). Garis pinggir lapangan kandelé 5 cm.

Cara permainan[besut | besut sumber]

Permainan iki dimainaké déning 2 tim kang saben tim dumadi saka 6 juru main lan dhisik-dhisikan nggayuh angka 25 luwih dhisik.

Sajeroning tim, ana 4 peran wigati, ya iku tosser (utawa setter), spiker (smash), libero, lan defender (juru main bertahan). Tosser utawa pengumpan iku juru main kang tugasé ngumpanaké bal marang juru main liyané lan ngatur serangan. Spiker tugasé nyemès utawa nggebug bal supaya mlebu ing laladan lawan. Libero iku juru main bertahan kang bisa bébas mlebu metu (laladan serang), nanging ora kena ngayahi nyemès. Defender iku juru main kang bertahan kanggo nampa serangan lawan.

Uga delengen[besut | besut sumber]